ЕЦБ е отпуснала на безценица рекордните 1.31 трлн. евро на европейските кредитори

ЕЦБ

Европейски кредитори са взели назаем рекордните 1.31 трлн. евро от Европейската централна банка по програмата за дългосрочно рефинансиране (LTRO) при силно отрицателни лихвени проценти. Това е първият случай когато голяма централна банка предлага дългосрочни заеми на цена под основната си лихва по депозитите, въвеждайки т. нар. дуална лихвена система. По официална информация на ЕЦБ от 18 юни 742 банки са кандидатствали за кредитите, които са тригодишни, при минус 1% годишна лихва. Като се има предвид, че основният лихвен процент по депозитите е минус 0.5, свръх евтините заеми представляват на практика субсидия за банковата истема и са поредното монетарно мероприятие за увеличение на ликвидността в поразената от коронавируса икономика на еврозоната. Те са и още едно доказателство, че ЕЦБ прави всичко възможно, за да предотврати кредитен спазъм. 

Фредерик Дюкроазе – стратег в "Пикте уелт мениджмънт" – посочва, че силното търсене предполага, че банките от периферията на блока на еврото са консумерали много голяма част от допълнителните си квоти, докато институциите от ядрото са взели около една трета от тях. 

Банките би трябвало да използват 760 млрд. евро от ултра-евтините заеми, за да погасят предишните си задължения към ЕЦБ, чиито падежи предстоят. А по-голямата част от останалите 549 млрд. евро ще отиде за покупка на облигациите, емитирани от собствените им правителства. Което ще им осигури незабавна печалба от тази търговия тип "carry trade" между отрицателните лихвени проценти на ЕЦБ и по-високата доходност на правителствения дълг. И макар че по този начин ще се подкрепят държавни дългови емисии за допълнителни 1.0 – 1.5 трлн. евро на членовете на еврозоната, с които те ще финансират пандемичния си отговор през тази година, анализаторите предупреждават за засилване на зависимостта между кредиторите и националните им власти. Италианските банки например вече притежават облигации на собственото си правителство за над 425 млрд. евро – повече от 10% от общите им активи. 

Увеличението на кредитната програма на ЕЦБ – LTRO – от малко над 1 трлн. евро до почти 1.6 трлн. евро ще раздуе банковия баланс до над 6 трлн. евро, с което той за първи път ще надхвърли 50% от БВП на еврозоната.     

За да получат най-ниската възможна лихва от минус 1% по новите заеми, банките трябва да продължат да кредитират домакинствата и бизнеса (с изключение на жилищните ипотеки) при равни на миналогодишните равнища. В противен случай цена се повишава на минус 0.5 процента. 

През първите седмици след нахлуването на пандемията на европейска територия банките увеличиха рязко обема ва заемите за компаниите, окуражени от значителните държавни гаранции, докато кредитирането на домакинствата замря. Анализаторите обаче са скептични, че свежите пари от ЕЦБ ще доведат до сериозен обрат.  

В отговор на пандемията ЕЦБ "подслади" основната си кредитна схема за банките като редуцира лихвените проценти, снижи изискваните кредитни прагове за получаване на най-изгодната лихва, повиши общия размер на заемите, които могат да се теглят и облекчи правилата за внасяните гаранции по кредитите.  

Извън програмата си LTRO, ЕЦБ обеща да купи облигации за 1.35 трлн. евро по извънредната си пандемична програма РЕРР през следващите 12 месеца и така помогна да се намалят кредитните разходи на южноевропейските държави, които са най-тежко засегнати от пандемията. Същевременно обаче банкерите си спечелиха и маса критики, че спасяват разточителни правителства. 

Съществуващата от 2015-а програма за покупка на държавни дългови книжа, по която са платени 2.2 трлн. евро, вече бе атакувана от Конституционния съд на Германия, който на 5 май постанови, че ЕЦБ не е балансирала правилно икономическите и фискални ефекти от тази политика. На 18 юни пък партия "Алтернатива за Германия" обяви в Бундестага, че планира да внесе нов съдебен иск срещу новата програма РЕРР на ЕЦБ за покупката на облигации за 1.35 трлн. евро.   

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст