Проф. Димитър Йончев: Липсата на политическа култура и възпитание влияят на сигурността

проф. Димитър Йончев

"Липсата на политическа култура и на човешко възпитание влияе на сигурността". Така проф. Димитър Йончев – експерт по национална сигурност, коментира разпространените снимки от спалнята на премиера Бойко Борисов. По думите му при поява на такива материали има стандартен път – предприема се независима експертизи и се преценява сериозността им, след което се продължава нататък.

"Опитите всички да се упражняват върху една такава случка показват липса на политическа култура. Ние сме избрали политиците, за да реализират програмите си, а не да доказват кой колко е корумпиран – за това си има съответните технически средства", категоричен беше експертът.

Проф. Йончев коментира напрежението между институциите на "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2, независимо от това кой ги населява в дадения момент, че винаги е налице, но в някаква степен то е здравословно. "Но когато се превръща в основен принцип на присъствието, това е грешка и влияе пак на сигурността", посочи той.

Според експерта България не е достатъчно зряла – като политическа култура, за да има парламентарна форма на управление. Той обаче уточни, че не поддържа друга форма на държавно управление, а е категорично за парламентарното. По думите му се е оказало, че силната власт в страната е изпълнителната власт. 

"И понеже президентът е представителна фигура, не разполага с изпълнителна власт, се наблюдава това напрежение между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2. Това напрежение ще продължи, тъй като какъв е смисълът от парламент, ако той сляпо изпълнява само волята на изпълнителната власт. И това не е само сега", каза експертът по национална сигурност. Проф. Димитър Йончев обясни, че това не е личностен проблем, т.е. не зависи от хората, заемащи постовете премиер и президент, а е проблем на политическа култура.

"Демократичното поведение е публичен театър и се иска уважение към правилата. Това, че чувстваш сила в момента, не означава, че трябва да викаш „Яба-даба-дуу” и да караш през просото. Уважението позволява да се разграничи една политическа аристокрация от случайно попаднали хора във властта", подчерта Димитър Йончев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст