Скандал в Германия след обвинение, че български работници разнасят коронавирус

Армин Лашет

Германският външен министър Хайко Маас критикува премиера на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет заради изказването му за източноевропейските работници. Това извежда в заглавие германското списание "Шпигел", проследявайки дискусията, предизвикана от думите на регионалния премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия, че огнището на зараза с коронавирус в кланица в провинцията било предизвикано от източноевропейски работници и по-специално – български и румънски.

Списанието пише, че изказването на Лашет е породило критики сред германската общественост, а донякъде и възмущение. Дори от страна на германския външен министър Хайко Маас (който е социалдемократ), отбелязва изданието и припомня, че по време на посещението си вчера в София той е призовал премиера на Северен Рейн-Вестфалия да се извини.

Към критиките срещу Лашет се присъединиха и други видни фигури от Германската социалдемократическа партия като генералния й секретар Ларс Клингбайл и председателя на групата на ГСДП в областния парламент на Северен Рейн-Вестфалия Томас Кучати, отбелязва "Шпигел". Критично се изказа и вицепрезидентката на Съвета на Евангелската църква Анете Куршус, която се обяви срещу "прибързаните предположения" на отговорни политици, без обаче да споменава Лашет.

Самият той впоследствие се дистанцира от думите си, отбелязват германски издания. "Забранено е да се обвинява когото и да било за вируса, без значение от коя страна идва. Искам ясно да се разбере, че за мен и за цялото регионално правителство това се разбира от само себе си ", каза Лашет. Същевременно той възложи отговорността за случващото се на предприятията от месопреработвателния сектор и обяви, че ще има значителни подобрения в условията на труд, особено за работниците от България и Румъния. .

"Шпигел" отбелязва, че Лашет е кандидат да наследи като председател на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел сегашния му лидер – Анегрет Крамп-Каренбауер. Освен него за поста се съревновават също бившият председател на групата на ХДС в Бундестага Фридрих Мерц и председателят на комисията по външна политика на Бундестага Норберт Рьотген. Християндемократите ще избират новия си председател на конгрес в края на годината.

Друго германско издание – "Велт", пише, че думите на Лашет са предизвикали доста критики и допълва, че напоследък той често прави гафове.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст