Грета Тунберг реши, че протестите в САЩ ще спасят климата

Грета Тунберг

Шведската екоактивистка Грета Тунберг твърде дълго запази мълчание за протестите в Съединените щати. Днес обаче тя заяви, че протестите на движението Black Lives Matter (Животът на черните има значение“) показват, че обществото е достигнало повратна точка, при която несправедливостта вече не може да бъде пренебрегвана. Според нея тези процеси са част от зелен план за възстановяване от пандемията, съобщи "Гардиън". 

 „Усеща се, че сме преминали някакъв вид повратна точка, когато хората започват да осъзнават, че не можем да продължим да гледаме отдалече на тези неща. Не можем да продължим да метем тези неща под килима, тези несправедливости. Хората започват да намират своя глас, за да разбират, че всъщност могат да окажат влияние. Пандемията от коронавируса даде надежда, като показа, че властите са в състояние да действат, когато са изправени пред извънредни ситуации, но климатичната криза трябва да се третира със същата спешност. Изведнъж хората на власт казаха, че ще направят всичко необходимо, тъй като не могат да сложат цена на човешкия живот", каза Тунберг. 

„Основното послание, което подчертава всичко, което ние (като активисти за климата) правим, е:„ Слушайте науката, слушайте експертите “и изведнъж чувате всички навсякъде да казват това. Усеща се, че коронавирусната криза е променила ролята на науката в нашето общество. Мислех, че така или иначе съм вкъщи, така че бих могла просто да уча… в свободното си време, като бонус. Всъщност не се брои, но обичам да уча толкова много. Аз наистина съм последният човек, който се оплаква, защото не съм била засегната от това.", каза още 17-годишната екоактивистка. 

Грета  е използвала времето си за създаване на радиопрограма „Човечеството все още не се е провалило“, размишлявайки върху някои от своите преживявания и срещи през последната година и разглеждайки някои от предизвикателствата, пред които е изправен светът при справянето с кризата в околната среда.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст