Сръбската прогресивна партия е фаворит на парламентарните избори в Сърбия

сграда на сръбския парламент Скупщината

В съседна Сърбия днес се провеждат парламентарни избори. Наблюдателите отбелязват частичния бойкот на опозицията и двумесечното забавяне заради пандемията от коронавирус, съобщава ДПА.

Всички избирателните секции работят от 7 часа местно време (8 часа българско).
В парламентарните избори участват със свои листи 21 партии – най-големият брой в сравнение с предишните четири изборни цикъла.

Освен за парламент днес гражданите на Сърбия гласуват и за местни органи на властта, отбелязва ТАНЮГ.
Последните проучвания показват, че дясноцентристката консервативна Сръбската прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич има шанс да спечели близо 60% от гласовете, а за  Социалистическата партия на Сърбия (СПС) се очаква да гласуват 12 процента.

По данни на преброяването от 2011 г., което изключва Косово и Метохия, в Сърбия живеят 7 120 666 човека.

На 29 октомври 2006 г. с референдум бе приета нова Конституция на Република Сърбия, която замества приетата през септември 1990-а. Законодателният орган на Сърбия е еднокамарен парламент – Скупщина, с 250 депутати, които се избират за четиригодишен мандат.

Държавен глава на Република Сърбия е президентът, който се избира за петгодишен мандат на всеобщи преки избори.

Висш орган на изпълнителната власт е Министерският съвет начело с министър-председател (на сръбски: Председник Владе Србијe), който се избира от парламента, след предложена от президента кандидатура. Председателят на Министерския съвет формира правителство, което се одобрява от парламента.

В момента правителството се ръководи от Ана Бърнабич (Ана Брнабић), която е на този пост от 29 юни 2017 година.

Народната скупщина на Република Сърбия (на сръбски: Народна скупштина Републике Србије) е парламентът на Сърбия. Той се намира в Белград, столицата на страната, на площад "Никола Пашич".

Сградата на парламента, наричана Дом на Народната скупщина (Дом Народне Скупштине), е изобразена на банкнотата от 5000 сръбски динара. Нейният строеж започва през 1907-а и завършва през 1936 година. Тя е седалище на парламентите на Югославия (1936 – 2003 г.) (Народната скупщина на Кралство Югославия, Съюзната скупщина на СФРЮ и Съюзната скупщина на СР Югославия) и после на Сърбия и Черна гора (2003 – 2006 г.) (Скупщината на Държавната общност Сърбия и Черна гора), като през федералния период парламентът на съставната (във федерацията) Република Сърбия е настанен на ул. "Крал Милан" №14.

Скупщината е висшият законодателен и конституционен орган в страната. Представлява еднокамерен парламент. Сръбските граждани са представени от 250 депутати (народни посланици), които по конституция се избират чрез свободно и тайно гласуване с мандат от четири години.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст