БДЖ разпродава резервни части за електрически и дизелови мотрисни влакове

бдж

Кабинетът даде съгласието си „БДЖ-Пътнически превози" ЕООД да продаде чрез пряко договаряне резервни части за електрически и дизелови мотрисни влакове, които се намират в складовете на локомотивните депа в София и Горна Оряховица.

Продажбата на резервните части ще се осъществи с компанията „Алстом Транспорт" С.А., Румъния, с която дружеството „БДЖ-Пътнически превози" ЕООД има сключен договор за основен ремонт и пет годишна техническа поддръжка на мотрисните влакове. През декември 2019 г. двете дружества подписаха петгодишен договор за поддръжка на 46 мотрисни влака. Обхватът на договора включва пълна текуща поддръжка, както и основен ремонт на 22 дизелови и 24 електрически мотриси.

Въпреки възникналите неочаквани затруднения и закъсненията в сроковете за изпълнение, причинени от глобалната пандемия, проектът напредна значително през последните месеци: три депа бяха модернизирани, 26 мотрисни влака в момента са в експлоатация и се полагат усилия за подобряване на състоянието на мотрисите, които не са в движение, за да бъдат включени в изпълнението на ежедневния график за движението на влаковете.

Очаква се, че след продажбата да се съкрати очакваният период за доставка на необходимите резервни части, а оттам и цялостният срок на предстоящите планови и аварийни ремонти на мотрисите. Също така е икономически и технически необосновано „БДЖ-Пътнически превози" да съхранява резервни части, които в следващите 5 години няма да са в употреба от дружеството при наличието на посочения договор за поддръжка. 

От месец май до септември три депа, в София, Варна и Пловдив, претърпяха мащабна модернизация. В тях бяха инвестирани над 1 млн. лв., за да бъдат подготвени и оборудвани за извършване на дейности по ремонт и поддръжка на мотрисните влакове. Вече повече от 50 души на пълен работен ден са постоянно ангажирани в тази дейност. Очаква се броят им да нарасне във фазата на основен ремонт, което създава възможност за осигуряване на нови работни места в България, тъй като „Алстом” отваря офис в София и работи с местни доставчици.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст