ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България настоява за равни условия в глобалната космическа икономика

Союз ТМА-19М МКС

Правителството прие на днешното си редовно заседание позицията на България за участие в две неформални видеоконференции на министрите, отговарящи за конкурентоспособността, в частите „Вътрешен пазар и индустрия" и „Космическо пространство", които ще се проведат на 19 и 20 ноември.

В частта „Вътрешен пазар и индустрия" е предвиден ориентационен дебат на тема „Оползотворяване на максимума от възстановяването: по-динамична, устойчива и конкурентна европейска индустрия чрез инвестиции в зелената трансформация #чиста индустрия". България подкрепя избраната посока за развитието на индустриалната политика на ЕС, която трябва да даде стимули на компаниите да инвестират повече в научноизследователска и развойна дейност и в същото време да осигури необходимата инфраструктура за производства, които са благоприятни за климата. Стремежът на Европа да постигне технологично лидерство изисква преди всичко нов подход към използването на електроенергията, успешно комерсиализиране на иновациите и разрастване на индустриалните екосистеми с адекватна специализация.

В частта „Космическо пространство" министрите ще проведат дискусия относно ролята на Европа в глобалната космическа икономика и ще обсъдят насоките за европейския принос при определяне на основните принципи на световната космическа икономика. България оценява като изключително важна нарастващата роля на космическия сектор за съвременната икономика и по-конкретно за насърчаване на конкурентоспособността, растежа и технологичното развитие на европейската икономика. Необходими са равни условия на европейския и международните пазари като гарант за икономически растеж и насърчаване на конкуренцията, като се генерират ползи за европейските компании.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст