ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ДДС за ски съоръженията става 9%

лифт Витоша

ДДС за лифт съоръженията ще бъда намален на 9%, което пряко ще подпомогне зимния туризъм. Това съобщи зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, която участва в конференция във Варна за новите бизнес модели в сектора, наложени от пандемията.

Данъчното облекчение ще важи за лифтовете и влековете в ски курортите, като предложението е изпратено до Министерството на финансите. Предстои мярката да бъде гласувана от Народното събрание с промените в данъчните закони.

Георгиева посочи, че по този начин изцяло ще се уеднакви ставката за целия туристически сектор. ДДС от 9% ползват хотелите, туроператорите, ресторантите, заведенията. Предстои ставката да бъде намалена и за доставката на храна за вкъщи.

От началото на годината до октомври у нас са почивали над 4,2 милиона туристи, от които 3 милиона българи.

През лятото във Варна в местата за настаняване с поне 10 места са отседнали над 425 000 гости, от които 205 000 българи. Приходите от нощувките на българите в региона са близо 30 милиона лева, което е с 3% повече в сравнение с миналото лято.

Сред чужденците най-много са били румънците, поляци, германци, украинци, чехи, израелци, британци, французи и унгарци.

Туроператорите и турагентите ще разчитат на подкрепа от 10 милиона лева. В момента тече оценителният период и до средата на декември те ще получат помощта. За такава са кандидатствали 840 туристически предприятия.

По мярката за отпускане от държавата на 35 евро на седалка за чартърните полети са осигурени 55 милиона лева за тази и 2021 г. Очакванията са фирмите да получат парите си до края на годината. Планът е мярката да действа и през 2022 г.

Разработва се механизъм за предоставяне на 3 милиона лева безвъзмездно на екскурзоводи и планински водачи, обяви още Ирена Георгиева. Съвместно с бранша ще се подготвят и предложения туризмът да залегне в Националния план за възстановяване и устойчивост.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст