Държавата подготвя още 400 млн. лв. безвъзмездно за бизнеса

Министерство на икономиката Лъчезар Борисов

До все по-затъващия в кризата бизнес досега е достигнала подкрепа в размер 400 млн. лв. по антикризисните програми на правителството. Още толкова ще бъдат насочени съвсем скоро, като новите суми ще са под формата на грантове – т.е. безвъзмездно финансиране. Това стана ясно от отчет на икономическия министър Лъчезар Борисов по време на правителственото заседание в сряда. 

Какви са мерките досега

До момента антикризисните мерки по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) 2014-2020 са в размер на 200 млн. лв., които са безвъзмездни средства. Същевременно на разположение на бизнеса са над 210 млн. лв. кредити по двете гаранционни програми на Българската банка за развитие.

По грантовата схема за отпускане между 3 и 10 хил. лева за микропредприятия са разплатени над 173 млн. лева. Лъчезар Борисов съобщи, че е издал заповед за компаниите, които не успели да получат финансиране при първата оценка, да бъдат оценени повторно и да достигнат и до тях средства. Става дума за около 6000 фирми. Това означава, че по това перо ще бъдат отпуснати допълнително още 52 млн. лева.

Следват още грантове

Министърът на икономиката посочи, че е в ход и другата процедура по ОПИК за подкрепа на средните предприятия с безвъзмездни средства, като до дни ще бъдат оповестени одобрените за подпомагане. По тази процедура 200 млн. лв. ще стигнат до средния бизнес.

Борисов каза, че се търси вариант за ускоряване на още две грантови схеми. Двете програми са на обща стойност 150 млн. лева. Едната от тях е за осигуряване ликвидността на компании с оборот над 500 000 лева, а втората е за адаптиране дейността на малките и средни предприятия в контекста на пандемията.

Така сумата по новите мерки достига 400 млн. лева.

Кредитите с държавна гаранция

„Ускоряваме максимално достигането на средствата към българските компании по отношение на Българската банка за развитие“, акцентира още министърът на икономиката. По двете гаранционни програми на Банката вече са поискани кредити за над 213 млн. лв. По първата програма, която е за подкрепа на бизнеса, общо 929 компании са получили одобрение за кредитиране, а лимитът за кредити е скоро ще бъде увеличен от 300 000 лв. на 1 млн. лева. Очаква се единствено разрешение на Европейската комисия.

Според скорошно проучване на Българската стопанска камара обаче едва 1% от фирмите са проявили интерес към антикризисните мерки, финансирани по линия на Българската банка за развитие, 4% все още проучват възможностите на програмата, а за 27% мярката е неприложима.

По втората програма – за безлихвени кредити до 4500 лв. за физическите лица, са подкрепени над 22 000 души, отчете Лъчезар Борисов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст