ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Антибългарската доктрина е по-скъпа на македонския политически елит дори и от членство в ЕС

Екатерина Захариева

България винаги е демонстрирала последователност, предсказуемост, прозрачност и конструктивност в отношенията си със Северна Македония. Независимо от всички наши прояви на добросъседство, Скопие не промени същността на своята политика към България. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на изслушване в Народното събрание, след като вчера страната ни не одобри преговорната рамка за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз.

Ангажиментите към страната ни запазиха само декларативен характер, а по същество Скопие продължи политиката си в подкрепа на неоснователните малцинствени, исторически, езикови и други претенции, каза външният ни министър и допълни, че има дълъг списък със случаи, в които западната ни съседка не се придържа към подписани двустранни документи.

"Докато не получим правни гаранции, както от Скопие, така и в контекста на преговорния процес в Европейския съюз, че тази политика ще бъде променена, не можем да дадем съгласие за първата междуправителствена конференция и реално стартиране на преговори за членство", подчерта Захариева. Тя припомни, че тази българска позиция е известна от поне година и половина.

"За съжаление тоталитарното мислене продължава да държи обществото там в клещи", посочи външният министър, отбелязвайки, че е било организирано от кмета на Скопие честване на годишнина от смъртта на Тито. 

"Тази идеологическа конструкция държи обществото в капан, не позволява на икономиката да се развива. Ние сме показали примери за изкуствено създаване на административни пречки на български инвеститори, забавя се свързаността по линия Изток-Запад. В новия програмен период на предприсъединителните програми Скопие не е предложило нито един инфраструктурен проект в тази посока", обясни още Захариева.

Според нея в Северна Македония се създава медийна истерия с откровен говор на омразата към България и всеки, който изрази различно мнение, бива обявен за национален предател.

По думите на външния министър, Скопие дискредитира и изкривява българската позиция, свеждайки я до конюктурна проява на национализъм и вътрешнопартийни цели. Тя се представя манипулативно като отричане от страна на България на правото на самоопределяне на гражданите на Република Северна Македония и отричане на правото им да имат език, което не е така, допълни Захариева.

Говорът на омразата срещу България и разпространяването на дезинформация продължават да са основните средства за постигане на вътрешнополитическите и на външнополитическите им цели, изтъкна вицепремиерът. И добави, че България е била основна тема по време на на предизборната кампания в Република Северна Македония. След изборите ситуацията дори повече се е изострила. А с отказа си да предприе мерки за предотвратяване на антибългарската пропаганда, Скопие нарушава текст от договора.

"Въпреки това страната ни остана отворена за диалог. През март подкрепихме историческото решение за даване начало на преговори за членство на Република Северна Македония и Албания. Същевременно обаче изложихме ясни условия, с които обвързваме даване на съгласие за одобряване на преговорната рамка и провеждане на първата междуправителствена конференция", припомни Захариева и уточни, че има изричен текст, според който Северна Македония трябва да покаже осезаеми резултати по договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Министърът информира, че с оглед на оставащото кратко време, България е провела и серия проучвателни разговори с Република Северна Македония за преодоляване на нерешените въпроси с цел подписване на правно обвързващ документ и е предложила проекти за различни формулировки. За съжаление от другата страна е демонстрирано желание все още да извърви този път. "Антибългарската идеология и доктрина остават по-скъпи у част от политическия елит от перспективата за добросъседство с България и даже и членство в ЕС" , смята Захариева.

Ние оставяме вратата за комуникация и сме готови за двустранни преговори, ще запазим добронамерения си подход, заяви още външният министър.

"С това поведение обаче сме длъжни временно да преустановим подкрепата си и даване на съгласие за провеждане на първата междуправителствена конференция, докато не получим ясна гаранция в правно обвързващ документ Надявам се да имаме мъдростта да се поучим от миналото си, да изграждаме истинско приятелство и добросъседство заедно напред в бъдещето си. Няма как да изградим истинското приятелство, което е основано на лъжа и идеология, основана на омраза към България и българското", изтъкна министърът.

Захариева посочи, че българските национални интереси в Северна Македония са обект на обществен и политически консенсус, пресичащ през поколенията външната политика на България, залегнал и в декларацията на парламента от 2019 г., която е пример за приемственост. Вицепремиерът увери, че България е правила всичко по силите си в опит да постигне качествено ново начало в двустранните отношения със Скопие – от признаването на независимостта, подаването на ръка за помощ във всяка криза, през българското председателство на Съвета на ЕС, когато България постави високо в дневния ред на ЕС темата за разширяване до помощта за справяне с COVID-19. С договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество България за пореден път е оказала подкрепа и е извела Северна Македония от международната изолация, с което отвори пътя към споразумението от Преспа и към членството в НАТО, категорична е Захариева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст