Над 50% от бизнес пътуванията няма да се възстановят след пандемията

бил гейтс

Колкото и да не ни се иска, за всички е ясно, че COVID-19 ще промени коренно начина, по който хората пътуват и водят бизнес, дори след като пандемията приключи. Това заяви съоснователят на Microsoft Бил Гейтс по време на организираната от "Ню Йорк таймс" конференция DealBook, предаде CNBC.

 "Над 50% от служебните пътувания и над 30% от дните, прекарани в офис, ще изчезнат завинаги", прогнозира Гейтс.

Той очаква в бъдеще да има много "по-висок праг" пред изпращането на служители на командировка предвид подобрените възможности за работа от разстояние, следователно някои от компании може да подходят много по-драстично към намаляването на срещите.

Съоснователятят на Microsoft, чиято фондация работи по осигуряването на ваксини срещу COVID-19 за най-нуждаещите се, заяви в подкаста  Bill Gates and Rashida Jones Ask Big Questions, че графикът му в момента е много опростен, тъй като не му се налага да пътува.

Пандемията от коронавирус нанесе тежък удар върху пътувания с въздушен транспорт и особено върху доходоносните бизнес пътуванията. Преди COVID кризата бизнес пътуванията отговаряха за 50% от приходите на американските авиопревозвачи, макар че те предсталяват само 30% от всички пътувания, сочат данни на Airlines for America.

Мениджъри в Microsoft обаче очакват възстановяване на сектора на фона на въвеждането на нови технологии, които да направят пътуването по въздух по-устойчиво и екологично.

Въздушният трафик се срина почти изцяло заради пандемията и според най-оптимистичните прогнози ще върне старите си нива едва към 2024 година. Загубите са десетки милиарди.

За да спасят бизнеса си, десетки компании започнаха да предлагат атракцията "полет до никъде". Срещу определена сума – между 500 и 2000 долара, пътниците се качват в самолета и се радват на първокласно бордно обслужване, докато филми от екзотични дестинации. Другият вариант е самолетът да направи едно кръгче и да кацне обратно. В същото време, ръководствата на редица компании, оцеляващи заради държавните помощи и милостта на акционерите, продължават да си раздават огромни бонуси. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст