БСП настоя парламентът да разгледа промени в Изборния кодекс

Филип Попов

БСП настоя промените в Изборния кодекс, предложени от социалистите, да бъдат разгледани от Народното събрание. Левицата иска видеонаблюдение при преброяването на бюлетините. 

Депутатът Филип Попов определи като несериозни обясненията, че се чакат становища на различните институции. Той се обърна към управляващото мнозинство:

„Много пъти сме били свидетели на ваши законопроекти, които се внасят във вторник, а в сряда те вече са на банките на народните представители. Нека този законопроект да влезе в дневния ред на Народното събрание. Той е необходим предвид честността на предстоящите избори. Защо за пореден път нашите предложения, касаещи Изборния кодекс, не намират място в дневния ред на Народното събрание“. 

Преди това без дебат народните представители решиха, че няма да работят от 8 до 24 март. Парламентът няма да заседава в този период, а при необходимост, ще се свика извънредно. Контролът върху изпълнителната власт ще се осъществява с писмени отговори на въпроси.

Последното заседание ще бъде на 25 март от 10.00 часа – тогава председателят Цвета Караянчева за последно ще удари парламентарния звънец и ще закрие 44-тото Народно събрание.

Депутатите ще разгледат на първо четене и промени в Гражданско-процесуалния кодекс, които въвеждат национален регистър на запорите.

В предпоследната седмица от работата на законодателния орган народните представители ще приемат и годишния доклад на Антикорупционната комисия. Очаква се в четвъртък председателят ѝ Сотир Цацаров да отчете свършеното в областта на противодействието на корупцията за 2020 г.

Според данните в доклада получените сигнали за конфликт на интереси са се увеличили драстично в сравнение с предходните 2 години.

Депутатите ще гласуват и държавни парични награди за срок от 3 г. на 65 творци за цялостен принос в областта на културата.

В програмата на парламента за тази седмица е предвидено и изслушване на вицепремиера Томислав Дончев за готовността на България да представи пред Брюксел окончателния вариант на националния план за възстановяване и устойчивост.

Дончев ще трябва да разясни и етапа на подготовка за програмния период 2021-2027 година. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст