ЕК може да не плати на “АстраЗенека” за недоставените ваксини

Евро депутати Петър Витанов

"За първи път ще имаме възможност да задаваме въпроси на представителите на фирмите производители на ваксини – днес ще са всички изпълнителни директори на фирмите производители на ваксини", коментира пред БНР евродепутатът Петър Витанов преди съвместно публично изслушване в Европарламента на тема „Как да се увеличи капацитетът на производството на ваксини срещу Covid-19 и да се подобри доставката им“.

"Искаме да чуем дали наистина "АстраЗенека" няма да успее да изпълни ангажиментите си по договора за доставка за втората четвърт на годината – 180 млн. дози за страните-членки и тези дози да бъдат намалени най-вероятно на 90 млн. дози, искаме това да го чуем лично от изпълнителния директор на компанията и дали това може да бъде избегнато. Ще бъде важно да разберем кога се очаква одобрение за ваксината на "Джонсън&Джонсън", очаква се това стане в средата на март и тя да влезе масово на пазара. Също да чуем на какъв етап са клиничните изпитания на останалите три най-напреднали ваксини", каза евродепутатът.

Витанов уточни, че има проблем само с доставките на ваксините на "АстраЗенека".

"От договорите, които бяха предоставени, става ясно, че Европейската комисия няма големи възможности за търсене на правата си по съдебен път. Това, което Комисията може да предприеме и вече прави е ваксините, които се произвеждат на територията на ЕС, да бъдат оставени само за ЕС и второ – да създаде условия за повишаване на производствените капацитети на ваксини, които се произвеждат извън ЕС", смята Витанов.

Той коментира забавените доставки на ваксини на "АстраЗенека" като посочи, че от договорите е видно, че не може да се търсят правата на комисията по съдебен път заради забавянето на доставките, но пък може ЕК да не заплати оставащата част от парите за ваксини на компанията. "Досега са предплатени близо 350 млн. евро, а останалите средства може да ги плати след получаването им", отбелаза той.

Според Витанов най-вероятно ще се въведат удостоверения за ваксинираните граждани, които пътуват с цел туризъм.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст