Парламентът прие доклада на Цацаров за 2020 година

Сотир Цацаров  Парламент избор на шеф на КПКОНПИ

Със 76 гласа "за" и 35 "въздържали се" Народното събрание прие годишния доклад за дейността на Антикорупционната комисия с председател Сотир Цацаров, който бе поканен и присъстваше в пленарната зала, но така и не бе изслушан. Така без дебат и само с едно изказване на депутата Милко Недялков от БСП докладът за дейността на антикорупционната комисия за миналата 2020 г. бе приет.

Според отчета на КПКОНПИ сигналите за конфликт на интереси през изминалата година са били 240. За сравнение през 2019 г. те са били малко над 160. Глобите за установен конфликт на интереси през миналата година са малко над 600 000 лв. От 490 прокурорски проверки в 74 случая са установени данни за извършени корупционни престъпления.

Оказва се, че 62% от препоръките на комисията са приети от правителството относно 22 закона при подлагането им на процедура за съответствие на корупционен риск. 14.5% от решенията на КПКОНПИ са в противодействие на корупцията, но липсва анализ на типа корупционни практики, за да се реши как да се действа оттук насетне, коментираха от опозицията и дадоха за пример обществените поръчки, които се следят от Европейския съюз.

65% от решенията на комисията са за отнемане на незаконно придобито имущество. 3.5 млрд. лв. е претендираното имущество от КПКОНПИ по 65 дела. Признатите от съда искове през 2020г. са за 12.2 млн. лв. Отхвърлените са искове за 7.5млн. лв. Тук комисията отбелязва тенденция на обезценяване на имуществото в хода на процеса на отнемане до неговата реализация.

"Борбата с корупцията прилича на борбата с пандемията – основната идея е, че ние трябва да свикнем да живеем както с вируса, така и с корупцията". Това заяви Милко Недялков от БСП, който бе единственият, поискал и направил изказване по доклада и цифрите в него.

По думите му, за разлика от предните два годишни доклада този съдържа данни, които могат да послужат за анализ.

"Има акценти, които говорят оттук нататък какво трябва да се предприеме. Данните показват, че само 2% от решенията са били по превенция на корупцията. Акцентът трябва да бъде по-друг. 62% от препоръките за антикорупционен риск са приети, но какви са тези препоръки?", коментира Недялков.

Депутатът бе категоричен, че нараства броят на неподадените декларации или тези, които не са подадени в срок. Задължените по смисъла на закона са "политическият елит на България", припомни той и обясни, че този елит като че ли счита тези декларации за не толкова съществена част.

"Липсва акцент при работата на комисията по линия на усвояването на огромен публичен ресурс и обществените поръчки. Трябва да се търси и ефективност в отнемането на имуществото. На практика КПКОНПИ е успяла да реализира искове за 0,35% – това показва сметката. Ефективността на комисията е около 60%", обобщи още депутатът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст