България и Унгария преговарят за “бързи зелени коридори” за ваксинирани

туристи

България подкрепя идеята за създаването на „зелени коридори“, но е важно да не се ограничават пътуванията и на останалите туристи. По думите й това е възможност за дългоочаквания рестарт на международните пътувания и отрасъла на национално и европейско ниво. Това е отбилязала вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на срещата си с Миклош Шолтес, държавен секретар в Министерския съвет на Унгария. Основна тема на разговора им е била създаването на „бързи зелени коридори“ за ваксинирани и хора, които вече са се възстановили от COVID-19 и очакваният рестарт в туризма.

Отношенията между България и Унгария се основават на дългогодишни исторически традиции и приятелски контакти между двата народа. Министър Николова е отбелязала положителното отношение и подкрепата за българската общност в Унгария за запазване на езика, националната идентичност и историческата памет.  Българо-унгарските отношения получиха много сериозен тласък в последните години. Не е случайно, че българският и унгарският парламент са приели да се чества Ден за приятелство във всяка една от страните. Той е на Деня на Свети Иван Рилски – 19 октомври, чиито мощи, пренесени в Унгария, след това са били върнати в България.

Съществува огромен потенциал за развитие на двустранното ни партньорство, като министър Николова и Миклош Шолтес са се договорили да се обменят идеи и виждания за конкретни възможности за развитие. 

По данни от Единната система за туристическа информация ЕСТИ за дванадесетте месеца от миналата Ковид година в местата за настаняване у нас са пренощували над 8 хил. унгарски туристи, отчете министър Николова. На граничните пунктове са отчетените над 25 хил. посещения на унгарски туристи за същия период, но основната част от тях са еднодневни. За периода между януари и октомври миналата година близо 2500 унгарски туристи са пренощували в местата за настаняване в община Несебър, над 1500 унгарски туриста са отседнали в Столична община, а повече от 1100  унгарски туриста в община Варна по статистика от ЕСТИ.

През 2019 година страната ни е била посетена от  над 89 хил. унгарски туристи. Българите също преоткриват Унгария като място за посещение, а и броят им расте през последните години. През 2019-а над 71 хил. нашенци са били в тази страна. 

 

Търговско-икономическите връзки

между България и Унгария също се развиват много добре. Още през 2002 г. стокообменът премина границата от един милиард евро, като в следващите години постоянно расте. През 2019 г. фирмите от двете страни са си обменили стоки  на обща стойност 1.71 млрд. евро (+6.2%), от които 516.2 млн. евро е бил износът ни (+7.9%) и 1.99 млрд. евро (+3.6%) вносът. Търговското салдо през годините е отрицателно за България. 

За периода между януари и ноември  миналата година стокообменът между двете страни е бил за 3 млрд. евро като се запазва на нивото от 2019-а. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст