Facebook ще следи за подвеждаща информация в България

Facebook

Facebook въвежда нови регулации в България и Унгария. Социалната мрежа ще проверява публикации за невярна или подвеждаща информация.

Двама журналисти – по един от двете държави, се включват в европейския екип на Facebook, който следи съдържанието на мрежата. Целта е да се ограничи разпространението на публикации, подстрекаващи към насилие в реалния свят, манипулирани снимки и видеа, представящи неверни събития и твърдения. Както и конспирации, подстрекаващи към насилие, потискане на правата на гласоподаватели, неверни твърдения, свързани с COVID-19 и ваксините срещу коронавируса.

Публикации с подобно съдържание ще бъдат маркирани или премахвани, а дейността на профилите, разпространяващи такива, може да бъде ограничена. Това включва както реклами, така и потребители, които разпространяват „спам” съдържание, както и т. нар. „кликбейт” заглавия – публикации, които целят генерирането на приходи чрез кликове.

Екипът, който ще отговаря за регулацията на съдържанието, ще се ориентира чрез подадени сигнали, докладвани публикации или коментари, които твърдят, че информацията е невярна или некоректно поднесена.

В страни като нашата, Facebook работи с независими проверители на фактите, които преглеждат и оценяват точността на информацията. Критериите, по които те проверят публикациите, са: бeзпapтийнocт и cпpaвeдливocт; пpoзpaчнocт нa изтoчницитe; пpoзpaчнocт нa финaнcиpaнeтo и нa opгaнизaциятa; пpoзpaчнocт нa мeтoдoлoгиятa; пoлитиĸa нa oтĸpитocт и чecтнocт пpи нaнacянe нa ĸopeĸции.

Когато дадена информация бъде маркирана като фалшива, манипулирана или частично невярна, Facebook ограничава показването й.  Съдъpжaниeто oцeнeнo ĸaтo фaлшивo, ce мapĸиpa със стикер, освен това се намалява разпространението на страници и домейни, които периодично споделят фалшиви новини. Facebоok им отнема и опцията да рекламират.

Очаква се регулациите да влязат в сила в следващите няколко седмици.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст