Как слугите на Темида “оправиха” милионите по САПАРД

Бизнесменът Марио Николов е неоткриваем за призовкарите.

Къде отиват парите на ЕС – в "правилните джобове", отговаряме ние. Ето, Aпeлaтивният cпeциaлизиpaн cъд oĸoнчaтeлнo приключи знаковото дело "CAΠAPД", което онагледява европейската ни принадлежност. Изтoчените 7.5 млн. eвpo oт пpoгpaмaтa чpeз пpeдcтaвянe нa cтapи мaшини зa нoви обаче връщане нямат. А нямат, понеже никой не е осъден, ако изобщо са ги търсили. Просто изтече и последната възможна давност за наказателно преследване на обвинения за бос на организирана престъпна група Марио Николов. Oбвинeниятa cpeщy ocтaнaлитe, coчeни oт пpoĸypaтypaтa зa yчacтници в нея, падаха като зрели круши през годините. 

 

Германските съучастници в схемата не само бяха осъдени, но отдавна излежаха ефективните си присъди. Бившият шеф на ОЛАФ Джовани Кеслер обобщи ситуацията така: "Присъдите не са нещо, което е Божия воля! Случаят започна след разследване на ОЛАФ и на Германия. Случаят "Марио Николов" е показателен за българската съдебна система и трябва да се разбере как е възможно по едни и същи доказателства едни лица в една държава да са осъдени, а в друга държава да има оправдателни присъди. Трябва да видим дали това е проблем на законодателството, има ли липси в разследването в едната държава, или има проблем с капацитета на съдебната система".

Ами вижте де – макар че не е за гледане! У нac

гимнастиките започнаха с paздeляне на делото

на две отделни – за измaмa и за пpaнe нa пapи. Делото за пpaнeтo нa пapи пpиĸлючи на десетата година с oпpaвдaтeлни пpиcъди. Според едни съдебни състави имало ОПГ, според други – нямало. Междувременно един от подсъдимите почина, а сега и времето по делото за измама изтече. 

Виновни няма, но пък и никой не опроверга източването на милионите чрез закупуване от чужбина по завишени цени на стари машини за месопреработка, които били представяни после за нови с цел получаване на субсидии за тях чрез Държавния фонд "Земеделие". От Германия и Швейцария беше получена информация за комуникациите на Улрих Райзахер и Михаел Енгелхарт, от които станаха ясни уговорките им за продажба на машините с Марио Николов, Анна Шаркова, Радмил Петров и Петя Хаджииванова. Двамата германци дадоха показания и в хода на делото срещу тях обаче

българският съд отказа да ги признае.

Всяка следваща инстанция твърдеше, че предишната не е догледала нещата, а прокуратурата изначално е "минирала" процеса. В резултат купищата доказателства за източването на милионите, сред които категорични експертизи и свидетелски показания, отидоха на вятъра. Георги Колев, чиято осъдителна присъда на първа инстанция беше отменена, стана председател на Върховния административен съд, а Калин Калпакчиев, който я отмени, беше избран за член на Висшия съдебен съвет. 

Единственият магистрат, който беше нарочен за гафовете, прокурорът от Софийската апелативна прокуратура Стойчо Ненков, също излезе чист от скандала за прекратяването на делото за пране на пари

чрез отказ да протестира оправдателната присъда

на апелативния съд. Започналите срещу него две производства – наказателно и дисциплинарно – приключиха с провал и Ненков беше възстановен на работа. А фактите по случая останаха емблематични за независимостите на съдебната система.   

Първоначално наблюдаващият прокурор Магдалена Лазарова внася обичайния за по-обемните и сложни дела бланкетен протест срещу оправдателните присъди. До 11 октомври 2012 г. прокуратурата трябвало да внесе и подробно изложение с мотиви, но Лазарова не успяла да го направи, тъй като междувременно беше избрана за член на ВСС.

На 2 октомври на случаен принцип делото е преразпределено на Вичо Вичев, но нито му било докладвано, нито разбрал, че му е възложено. Нещо повече – четири часа по-късно то отново било вкарано в системата за разпределение, без да е отбелязано защо се налага това.

При новата лотария то се пада на Ангел Илиев, който отказва да го поеме с аргумента, че има служебни ангажименти извън прокуратурата. Следва ново разпределение и този път печеливш е Емил Дангов. Явно и той е бил много ангажиран, защото два дни по-късно делото отново е вкарано в системата за поредно преразпределение. Отбелязано е, че прокурорите Вичев и Дангов са си направили самоотвод, което

Вичев категорично отрича, а за отвода на Дангов данни няма!?

В един момент се оказва, че няма кой да поеме един от най-знаковите процеси, наблюдаван с особено внимание от Европейската комисия. Всички столични апелативни прокурори не могат да вдигнат глава от работа – но не само заради участия в съдебни заседания, а и заради семинари. В тази ситуация Ангел Илиев дава указания делото да бъде разпределено не чрез случаен, а чрез определен избор – с пояснението, че единственият свободен обвинител е Стойчо Ненков.

Ненков поема официално делото в петък, но го чете в първите три дни на следващата седмица. За надзорните прокурори от ВКП – Ваня Несторова и Петя Маринова, не останало време да четат

и затова обсъдили протеста на крак.

После Стойчо Ненков бил извикан в кабинета на Несторова, където били още Маринова и Андрей Андреев. Несторова чела на глас мотивите на Калин Калпакчиев към оправдателната присъда, а Маринова предлагала как да се формулират основанията в касационния протест.

Крайно решение обаче не било взето и два дни по-късно Ненков докладвал устно на прекия си началник Ангел Илиев какво смята да прави. Илиев също се произнесъл устно, но после така и не обясни каква е била позицията му.

Второто и последно съвещание с надзорните прокурори било направено в последния ден от срока. Обсъждането обаче било безсмислено, тъй като Ненков не само вече е изготвил изложението, с което оттегля протеста срещу оправдателните присъди, но и го е завел надлежно в деловодството на апелативната прокуратура. На срещата донесъл копие от изложението, но си затраял, че оригиналът вече пътува. Висшестоящите прокурорки пък заявиха после, че нито прочели написаното от Ненков, нито разбрали за оттеглянето на протеста. В крайна сметка

виновник излезе единствено… факторът време.

Историята продължи и в Специализирания наказателен съд, след като делото беше прехвърлено там от Съдебната палата. За повече от година, след седем съдебни заседания, процесът така и не успя да тръгне. Неявяване на адвокати, нередовно призоваване, невръчени документи, връщане на прокуратурата за отстраняване на пропуски, разпадаща се видеоконферентна връзка за разпит на двамата германци. Накрая се стигна дотам, че дългогодишната счетоводителка на Марио Николов заяви, че… изобщо не го познава.

Накратко – така се присъединявахме към европейските ценности и практики в продължение на 15 години. Остава да дочакаме гарантираните осъдителни решения в полза на подсъдимите срещу прокуратурата. Които, подобно на кражбите, ще бъдат начислени в сметката на данъкоплатеца.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст