“Нестле България” стана “Инвеститор на годината 2020”

Томислав Дончев

За петнадесети юбилеен път Българската агенция за инвестиции (БАИ)  връчи "оскарите" за инвестиции по време на церемонията "Инвеститор на годината" 2020 и отличи най-значимите проекти, реализирани в България през изминалата година. Официалното събитие се проведе онлайн, а на него присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев и вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Номинирани бяха компании, реализирали инвестиционни проекти в България през изминалата 2020 г., проекти реализирани "на зелено"и добре развиващи се бизнеси. Над 60 кандидатури от компании са били получени във всички сфери на икономиката, автомобилостроенето , информационните технологии и здравеопазването и др.

Голямата награда "Инвеститор на 2020" взе "Нестле България". Тя бе връчена от Томислав Дончев на Петър Стоилов, изпълнителен директор на компанията, която произвежда продукция за над 35 пазара в света, инвестирала е 23 млн. лв. в нова роботизирана пакетираща поточна линия, за да дигитализира производствения процес и да разшири портфолиото от произвежданите продукти, отговаряйки на потребителските предпочитания за балансирано хранене. Инвестицията ще осигури конкурентоспособност на продуктите в световен мащаб. С тази инвестиция компанията продължава успешно пътя си към автоматизация и дигитализация на производството, която позволява дистанционно управление на процесите. На българския пазар е от 1994 година

В категория "Инвестиция на зелено" статуетката грабна Самел-90 – компанията е инвестирала  5 млн.лв.  и ще разкрие  250 работни места с изграждането на комплекс, разположен в подножието на Рила, на 960 м надморска височина, в периферията на град Самоков и в непосредствена близост до река Искър, на 10 км от курорта Боровец. Проектът създава модерни условия за спорт и възстановяване, съчетани със съвременната идея за комфортна среда на обитаване. 

М+С Хидравлик спечели в категория "Инвестиция в разширяване на бизнес". Компанията  ежегодно инвестира от 7 до 10 % от оборота си в машини и оборудване, като за последните 10 години стойността на инвестициите е малко над 89 млн. лева. През противоречивата за цялото човечество 2020 година в гр. Казанлък дружеството се разшири, като завърши и въведе в експлоатация нов производствен корпус на два етажа, изгради Учебно-изследователски център и закупи машини и оборудване като общата стойност на инвестициите е 21 млн. лева, а работните места са 150.

Победителят в категория "Инвестиция в човешки капитал" е МД Електроник. Компанията е наела 200 служителя и предстои през 2021 г.  да наеме още 250 души. Инвестициите са за над 21 млн.лв., а продуктите им са интегрирани в повече от 200 модела на автомобили на над 40 производители

Златният бик е категория "Инвестиция в иновативен бизнес" взе Роберт Бош. Компанията е инвестирала в иновации, изградила е Инженеринг Център в София, водещ световен доставчик на технологии и услуги, която има за цел да се превърне във водещ ИТ и софтуерен глобален доставчик на производителите на автомобили. Центърът в София работи в тясно сътрудничество с развойни екипи в Германия, САЩ, Унгария и Румъния.

Почетена награда – плакет получи Възстановителен център за лечение на деца с онкохематологични заболявания в категория "Успешен стартъп".  Той се намира в село Опицвет, община Костинброд, разполага със седем еднофамилни къщи, административна сграда със зали за занимания и столова, басейн и място за усамотение. Инвестицията е на стойност 3,7 млн. лв. с над 20 работни места. 

За първа година се връчи статуетка в категория 'Най-устойчива инвестиция в България", а отличието получи Шишеджам.

В категория "Община в България с най – много инвестиции" бе отличена Община Варна, а в  категория "Най-добър партньор-община" – Oбщина Бургас.

В категория "Иновативен продукт на годината" отличие получи фирмата Насекомо.

Дънди Прешъс Металс получи наградата на в. "24 часа" за социална инвестиция.

"В тези сложни времена, предизвикани от COVID пандемията, трябва да има и лъч надежда за едно по-добро бъдеще и въпреки предизвикателствата да излезем по обединени от всякога. Инвестициите са едно от първите условия и критерии за растеж на икономиката и развитие в държавата. Наясно сме колко е важно надеждни и стабилни инвеститори да предпочетат страната ни за бизнеса си, да останат, но и да бъдат пример за добри практики за откриване на нови работни места, за проява на социална отговорност, на професионален опит и на високи ценности. Благодаря ви, че избрахте България за своята инвестиция", заяви изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Десислава Трифонова. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст