Италия блокира износа на ваксини на AstraZeneca

ваксина

Италия блокира днес износа за Австралия на ваксини срещу коронавируса на компанията AstraZeneca, произведени на италианска територия, предаде Франс прес.

Това е първият случай на прилагане на контролния механизъм, въведен от Европейската комисия през януари, заяви източник от Европейския съюз.

Италианските власти са уведомили Европейската комисия за решението си, като тя не е изразила възражения. Според италианския в. "Република" е блокиран износът на 250 хиляди дози ваксина.

Днес пък Германия и Швеция одобриха ваксината на АстраЗенека за над 65 г.

Ваксината, разработена от британско-шведската компания, е една от трите, одобрени за използване в Европейския съюз. Няколко страни, включително Германия, обаче първоначално ограничиха нейното прилагане до хората под 65-годишна възраст, а в някои случаи – и под 55 години, като се мотивираха с липсата на данни за ефективността й при по-възрастните, отбелязва АП.

Ново изследване не само потвърждава ефективността на ваксината на АстраЗенека, но и е установило, че ако интервалът между първата и втората доза е 12 седмици, тя е още по-ефикасна, отбеляза германското министерство на здравеопазването.

"Има нови изследвания, от Англия и Шотландия например, показващи, че ваксината на "АстраЗенека" предлага много добра защита и при тези възрастови групи", заяви на пресконференция Сара Бюфорс, представител на националната Агенция по здравеопазването.

През март у нас се очакват около 300 000 дози от "АстраЗенека", като категорично са потвърдени доставките до 12 март от общо 105 600 дози.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст