Плановете за възстановяване да са съобразени с равенството между половете

жени мъже заплащане

Членовете на Европейския парламент и представители на Еврокомисията обсъдиха решаващата роля на жените в борбата срещу пандемията на междупарламентарна среща в четвъртък. Срещата бе организирана от председателя на комисията на Европейския парламент по правата на жените Евелин Регнер.

Председателят на ЕП Дейвид Сасоли каза: „Пандемията не само увеличи неравенствата, които вече съществуват,  също така е вероятно да унищожи десетилетия на постижения в тази област. Приетите мерки за ограничаване на разпространението на вируса често засилват разделението между половете. За да сме сигурни, че животът на жените прави крачка напред, а не назад, трябва да постигнем истинско равенство. Време е да сложим край на реториката и да продължим напред. ЕП ще следи внимателно, че дали тази тема е достатъчно застъпена в националните планове за възстановяване".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посвети този 8 март на жените на първа линия в борбата срещу коронавируса –  здравни работници, продавачки, благодарение на които  супермаркетите останаха  отворени, майки, които се грижеха за децата си, докато работеха от вкъщи, и тези, които загубиха работата си.

„Работим върху поставянето на жените в центъра на всички наши политики“, добави тя. „Днес ние предлагаме директива за прозрачността на заплащането: жените трябва да знаят дали работодателите се отнасят справедливо с тях, а ако не, трябва да могат да отвърнат и да получат заслуженото. По-късно тази година ще предложим ново законодателство за борба с насилието над жени онлайн и офлайн", обясни тя.

Първата жена президент на Гърция, Катерина Сакеларопулу се фокусира върху въздействието, което тази пандемия оказа върху различни уязвими групи жени: самотни майки, мигранти, възрастни жени и жертви на домашно насилие. Тя също така подчерта, че 86% от работещите в сектора ЗА грижи за деца и възрастни хора в ЕС жени, често лошо платени.

Председателят на Комитета по правата на жените и равенството между половете Евелин Регнер каза: "Удивително ясно е, че се нуждаем от равенство между половете и от силни жени, без които икономическото и социално възстановяване ще останат непълни. Наш дълг и отговорност е да гарантираме, че различните, но взаимосвързани нужди на хора от всички полове са взети предвид, за да изградим по-устойчиво, по-равноправно и по-справедливо общество.“

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст