В Софийския университет откриха център по молекулярна генетика

лаборатория

Учебен център по молекулярна генетика и функционална геномика бе открит към Катедра „Генетика“ в Биологическия факултет на Софийския университет.

Идеята за създаването на такава лаборатория назрява от много време, но след възникналата извънредна ситуация с разпространението на SARS-CoV2 и нуждата от квалифицирани кадри за скриниране на заразени с този вирус, нейното реализиране стана възможно.

С около 300 000 лева финансова помощ на фондация е закупена апаратура и са изградени нови плотове и учебни маси за Учебния център, което представлява неоценима подкрепа не само за катедра „Генетика“, но и за целия Биологически факултет.

Създаването на такава лаборатория ще позволи на студентите, завършващи Биологическия факултет, да бъдат практически обучени и подготвени за работа с апаратите в съвременните диагностични лаборатории, ще повиши нивото на обучение и квалификация във факултета и университета като цяло и ще позволи подобряване на научно-изследователската дейност на докторантите и преподавателите към катедра „Генетика“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст