ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

С Шопен и Барток Унгария – председател на Вишеградската четворка

Марина Мравова

„Вишеградската група е само наследство на онова, което направиха през XIV век чешкият, полският и унгарският крал. На 14 февруари 1335 г. в замък във Вишеград тримата благородници се срещнаха, за да договорят отношения на взаимно сътрудничество в Средна Европа. Тогава вероятно сме станали свидетели на първото сдружаване между държави от Средна Европа. Още на 15 февруари те са подписали споразумение и по всичко личи, че между тях е имало любов“ – обяви в Полския културен институт Н. Пр. Мачей Шимански, който е посланик на Република Полша у нас.

След което продължи: „Традицията да се празнува Свети Валентин като празник на любовта датира от XIV век. Така че няма нищо случайно, че във Вишеградската група ние сме като едно семейство – обичаме се, караме се. Имаме различни идеи как би трябвало да изглежда светът, но накрая – въпреки че ни казват, че като група сме мъртви – ние си помагаме взаимно, възстановяваме и вероятно дори в нашите държави ние не знаем колко сериозно сме наблюдавани от другите много по-стари и сериозни европейски държави. И ние – Вишеградската група ще съществуваме. Не слушайте, че ни казват обратно“ – подчерта полският посланик.

С тези думи той официално закри изложбата „30 години вишеградско сътрудничество“ в Полския културен институт и символично предаде щафетата на унгарската посланичка, чиято страна стана новият ротационен председател на Вишеградската група.

От своя страна Н. Пр. Текла Харангозо посочи, че 30-годишната история на Вишеградската група сочи, че и като регион, и като сътрудничество тя представлява сериозна добавена стойност за четирите държави и за Европа.

Тя обясни, че унгарското председателство има за цел, след успешното справяне с пандемията, да допринесе за рестарт в Централна Европа, който да настъпи, както в областта на икономиката, така и в обществения живот, и в дипломацията.

Новият световен ред след пандемията в страните във Вишеградската група трябва да ги завари печеливши от променената световна икономика и политика, подчерта Харангозо.

По думите й общото мислене на държавниците във Вишеградската четворка ще се основава на идеите на здравия разум и на търсенето на прагматични решения. Мотото в програмата на унгарското председателство е „Да рестартираме Европа“, като това може да стане, като се опираме на три основни стълба.

Първият е координация в рамките на ЕС в интерес на стабилността и сигурността на континента.  

Вторият стълб е укрепване на сътрудничествата, което е особено важно при възраждащата се след пандемията дипломация. Накрая, но не на последно място, третият стълб, се отнася до ново отваряне в подкрепа на рестарта в икономиката и в обществения живот в региона, със затвърждаване на туристическите връзки и сътрудничества в сферата на образованието, културата и спорта.

Последва кратък концерт – Марина Мравова, ученичка на Антонина Бонева, изпълни Полонеза във фа диез минор, Op. 44 от Фредерик Шопен, а Ангел Ялъчков, ученик на проф. Александър Василенко, изсвири „Историята на една муха“ на Бела Барток. Въпреки че бе официално закрита, изложбата "30 години вишеградско сътрудничество“ в Полския културен институт още ще може да се види до 28 юни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст