ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ще издадем виза за проектиране на чисто нова детска болница

Национална детска болница

Национална детска болница може да има само в рамките на нова сграда на мястото на изоставения недостроен корпус. Това каза на брифинг служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова, след като протестиращи пред Министерския съвет излязоха срещу намерението за изграждане на детска болница на мястото на изоставения от години строеж в двора на Медицинската академия.

Повод за недоволството им стана проведената във вторник среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. На нея беше прието внасянето на ново мотивирано предложение за изменение на подробния устройствен план от страната на инвеститора Министерство на здравеопазването, което да съответства на конкретните инвестиционни намерения. Протестиращите твърдят, че договорът е за довършване на изоставения строеж и това е опит за узаконяването на предвиденото за събаряне 40-годишно скеле.

Комитова заяви, че в рамките на много кратък срок може да издаде виза за проучване и проектиране на чисто нова сграда на същото място в границите на Медицинската академия. По думите й сградата ще бъде висока 20 метра. 

"Идеята за създаване на лечебното заведение възниква през 2004 г. Тогавашното Народно събрание е поискало експертни становища по въпроса. Тогавашното Министерство на здравеопазването е заявило, че недостроеният корпус е негоден за използване. В резултат на това становище през 2011 г. влиза в сила подробен устройствен план (ПУП) за цялата територия на Медицинската академия, съгласно който на мястото на недостроения корпус е предвидена чисто нова сграда за бъдещо строителство, която ще бъде висока 20 метра. Влизането на един подробен устройствен план в сила е равно на закон", уточни служебният министър.

Служебният министър подчерта, че всеки, който има инвестиционни намерения, оттук нататък трябва да се съобразява с влезлия в сила ПУП.

Арх. Комитова заяви, че след като през 2019 г. здравното министерство обявява обществена поръчка за детска болница, свързана с недостроения корпус, през 2021 г. при нея все още ходят всички участници и й съобщават, че от 6 месеца очакват от регионалното министерство да им съдейства да изготвят ПУП, в който старата сграда съществува като такава – недостроена сграда.

"В правния мир, по силата на Закона за устройство на територията и по смисъла на влезлия в сила ПУП през 2011 г., няма как в действащ план да се появи стара сграда. Нямаме законова норма, с която да съдействаме по този начин да се случи този проект – реконструкция и дострояване на съществуващата сграда", обясни Комитова. 

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров посочи, че ведомството управлявано от него вече е събрало необходимите документи и чака решение от регионалното министерство. "Искам дебело да подчертая, че здравното министерство гледа на нещата в големия им мащаб, в детското здравеопазване като цяло. Изграждането и на най-хубавата болница няма да реши останалите проблеми на педиатричната помощ", категоричен бе той. 

Представител на Националната гражданска инициатива за истинска детска болница отбеляза, че протестиращите искат прекратяване на порочната обществена поръчка, възлагане на анализ на нуждите на детското здравеопазване, възлагане на качествено техническо задание и провеждане на архитектурен конкурс.

"Всичко това е гарантирано чрез Обществен съвет, който да върне доверието в институциите. Много добре знаем, че срокът на служебното правителство е твърде кратък, за да постигне всичко това, но това, за което настояваме да се свърши в рамките на мандата на служебното правителство, е прекратяване на обществената поръчка и на порочния договор с изпълнителя", уточни представителят на гражданската инициатива и призова за диалог.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст