Близо 7000 медици в Гърция са отстранени, защото нямат ваксина

гърция гръцки медици здравни работници служители здравеопазване

Близо 6500 здравни работници и 500 души от персонала на службата за спешна помощ са временно отстранени от работа заради това, че не са спазили крайния срок, за да си ваксинират срещу COVID-19, събщава в."Катимерини", като се позовава на изказване на здравния министър Танос Плеврис.

Министърът е посочил вчера пред парламента, че от 6412 здравни работници, които са временно отстранени от работа, 5594 работят в болници, а 818 в първичната медицинска помощ. От отстранените 500 души от персонала на службата за спешна помощ 400 са членове на екипите за спешна помощ.

Плеврис е изтъкнал, че фактът, че 400 здравни работници са си поставили ваксина в понеделник, броени дни преди изтичане на крайния срок, показва, че решението на правителството да направи задължителна ваксинацията за медицинския персонал дава резултат.

Същевременно министърът съобщи вчера, че с промяна в закона ще бъде дадена възможност на онези от отстранените неваксинирани медици, които си поставят първата доза от ваксините срещу COVID-19, да се върнат на работа, при условие че ще завършат ваксинацията си.

Първи септември бе последният ден, в който работещите в здравеопазването в Гърция можеха да си поставят поне първата доза от ваксините срещу COVID-19, за да останат на работните си места. Гръцкият парламент прие закон, с който ваксинацията срещу коронавируса става задължителна за заетите в държавните, общинските и частните лечебни заведения. Според закона, ако някой здравен служител не се ваксинира, ще бъде временно отстранен от работа без право на трудово възнаграждение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст