България вече е пълноправен член в групата на Световната банка

Министърът на финансите Валери Белчев

Министърът на финансите Валери Белчев подписа учредителния договор на Международната асоциация за развитие (МАР), с което страната ни стана нейният 174 член.

"За мен е чест да положа подписа си под Учредителния договор на МАР, с което се отваря нова глава в партньорството ни със Световната банка. Днешното събитие е добър пример за силното ни сътрудничество с Банката. Радвам се, че България вече е пълноправен член на всички организации от Групата на Световната банка", заяви министър Белчев по време на церемонията.

Подписването на учредителния договор е последната стъпка за финализиране на процедурата по членство на страната ни в Международната асоциация за развитие. МАР е създадена през 1960 г. и допълва дейността на Международната банка за възстановяване и развитие, като подпомага най-бедните страни чрез предоставяне на заеми при субсидиарни условия, безвъзмездни помощи и техническа помощ, а също така се ангажира с облекчаване на дълг по линия на различни инициативи.

Международната асоциация за развитие е една от петте институции, част от Групата на световната банка. Останалите са: Международната банка за възстановяване и развитие, Международната финансова корпорация, Агенцията за многостранно гарантиране на инвестициите и Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове.

България вече е пълноправен член на всичките пет организации.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст