Висши полицаи разследвани като организирана престъпна група

Парламент Христо Терзийски

Ръководители на Националната полиция са били разследвани от дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, като организирана престъпна група през периода 2018-2020 година. Това съобщиха от МВР. Специализираната прокуратура е отказала да образува досъдебно производство през януари тази година. В момента "Вътрешна сигурност" обжалва това решение. 

Разследването е започнало по сигнали, че висши професионални ръководители в националната полиция и хора извън системата на МВР вършат престъпления. Използвани са СРС-та с разрешението на Специализирания наказателен съд. Разследването е одобрено от тогавашния министър на вътрешните работи. Уведомена е ДАНС и Специализираната прокуратура. През юни 2020 г. събраните материали са докладвани във Върховната касационна прокуратура с наличие на достатъчно данни за съществуването на организирана престъпна група с участието на висши ръководни служители от полицията. Направено е искане за образуване на досъдебно производство. 

По време на разследването през 2020 г. един от висшите служители на Главна дирекция "Националнн полиция" е назначен на ръководна длъжност в политическото ръководство на МВР, пише в съобщението.

Към датата на прокурорския отказ същият е продължавал да изпълнява висшата ръководна длъжност, а към настоящия момент е депутат в Народното събрание. На този профил отговаря единствено народният представител Христо Терзийски. Министърът, който е одобрил разследването на организираната престъпна група от "Вътрешна сигурност" е колегата му от парламентарната група на ГЕРБ Младен Маринов, става ясно от данните, публикувани от МВР. 

Според новото ръководство на "Вътрешна сигурност", което обжалва постановлението за отказ, прокурорът не е посочил въз основа на кои материали е направил своите правни изводи.

"Ако отделните материали съдържат противоречива информация, юридическата прецизност изисква обвинителят да мотивира защо е дал доверие на една част от тях и е отказал да кредитира останалите. Прави впечатление, че обемът на събраните и изпратени в Специализираната прокуратура ВДС-и е значителен, като и до момента във Вътрешна сигурност не е постъпвало становище от наблюдаващ прокурор по тях. Освен това постановлението за прекратяване е от януари 2021 г., а самото изпращане на протоколите за изготвени ВДС-и е от април 2021 г. – 3 месеца по-късно, и очевидно не са взети предвид при вземане на решението", пише в съобщението на МВР. 

Бившите министри на вътрешните работи Христо Терзийски и Младен Маринов, които сега са депутати от ГЕРБ, опровергаха информация, че срещу тях е водено вътрешно разследване за участие в организирана престъпна група, след като от МВР обявиха, че ръководители в МВР са били проверявани от дирекция „Вътрешна сигурност“ .

Според Терзийски и Маринов двамата са замесени в конфликта между МВР и прокуратурата.

„Това съобщение на МВР е продължаване и разпалване на започналата война между Министерство на вътрешните работи и прокуратурата…Такива битки може да бъдат само от полза на бандитите“, заяви Терзийски в кулоарите на Народното събрание.

"От бивши колеги разбрах, че Министерството на вътрешните работи е публикувало едно съобщение, което най-вероятно касае проверка на "Вътрешна сигурност". По така изготвеното съобщение виждам, че се касае за бивш служител на Главна дирекция "Национална полиция" във връзка с извършена проверка", каза той пред журналисти в парламента.

"Искам категорично да заявя, че не ми е известно срещу мен да е правена някаква проверка, не знам за какво може да бъде водена такава проверка, не съм викан в Дирекция "Вътрешна сигурност", за да бъдат правени някакви проверки, да бъдат снемани обяснения от мен. Категорично искам да заявя, че това съобщение на МВР е продължаване и разпалване на започналата война между МВР и прокуратурата. Такава война, такива битки могат да бъдат в полза единствено на бандитите", подчерта Терзийски.

„Това ще е проблем и за служителите на МВР, и за служителите на прокуратурата да работят и да взаимодействат така, както го изисква високо ниво на борба с престъпността“, допълни Маринов. 

Попитан разпореждал ли е някога подслушване по разследването за организирана престъпна група, депутатът от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Младен Маринов коментира: "Министърът на вътрешните работи не разпорежда подслушване. Дирекция "Вътрешна сигурност" е пряко подчинена на министъра на вътрешните работи – получава сигнали и ги разпределя по компетентност към компетентните дирекции. Искам да потвърдя, че тази война между МВР и прокуратурата ще доведе до вдигане ръста на престъпността. Най-вероятно това ще е проблем и за служителите на МВР, и за служителите на прокуратурата да работят и да си взаимодействат така както го изисква високо ниво на борба с престъпността".

Главният прокурор Иван Гешев обясни, че не е запознат с конкретния казус.

"Главният прокурор е административен ръководител на административните ръководители. Всеки прокурор взима решенията си на базата на вътрешното си убеждение и доказателствата или данните по една преписка или досъдебно производство. Аз заставам зад всеки магистрат, който съвестно си върши работата и няма да допусна натиск – какъвто се случва върху конкретни магистрати, включително конкретни магистрати и конкретни случаи да бъдат използвани с политически цели. Прокуратурата ще защити всеки магистрат, включително и пред европейските институции – каквито действия вече сме предприели – от натиска, който им се оказва", каза Иван Гешев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст