ДПС подготвя конституционни промени

Парламент ДПС Йордан Цонев

Парламентарната група на ДПС подготвя конституционни промени. Това обяви на брифинг в парламента зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев. "Когато сме готови с нашия законопроект, ще го дадем на другите парламентарни групи, който иска да ги подпише", каза Цонев в отговор на въпрос, свързан с осигуряването на парламентарна подкрепа за предложенията. По проекта се работи с експерти и той ще включва "изискванията и препоръките на нашите европейски партньори".

Депутатът съобщи, че инициативите ще бъдат във връзка с антикорупционното законодателство. Той потвърди, че ДПС ще подкрепя всички инициативи, свързани с обявения от правителството приоритет за нулева толерантност към корупцията. "Най-важната битка с корупцията е отстраняването на условията за осъществяване на такава, а това трябва да започне от законодателството", посочи Цонев и допълни, че по тази тема парламентарната група на движението вече е внесла първия си законопроект за премахването на инвестиционното гражданство и издаването на "златни паспорти". Друга законодателна инициатива ще е промяна в Закона за обществените поръчки (ЗОП).

От ДПС изготвят и изменения в Закона за публичните финанси, за да бъдат спрени добилите популярност "разходи през джипката". Разходите, които прави изпълнителната власт, трябва да минават през санкцията на парламента, отбеляза Цонев.

Партията работи и по законодателни промени за подобряване на бизнес средата – чрез промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Подготвят се и промени в подкрепа на хората и социалната сфера, с които да се подпомогнат с мерки бизнеса и хората да се справят с кризата и инфлационния шок. "Ще бъдат направени и промени в Закона за горите, за да спре всяка власт да използва дървата за огрев като бухалка за политически натиск или изборни технологии. Нашият електорат е тежко пострадал от тези технологии и по времето на ГЕРБ, и по времето на Рашков", каза Цонев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст