112 млн. лева за ток и горива през 2022 г. за транспорта в София

Зафир Зарков

39 млн. лева са стрували електроенергията и горивата за трите транспортни оператора през 2020 г.

В годините преди пандемията – от 2016 г. до 2019 г., продажбата на превозни документи за столичния градски транспорт е бележела постоянен ръст. В рамките на тези години достига 170 млн. лева приходи, което показва, че търпи устойчиво развитие и е предпочитан. Това каза пред Радио София зам.-председателят на Транспортната комисия към СОС Зафир Зарков.

"От началото на пандемията имаше сериозен отлив от градския транспорт, именно в продажбата на превозни документи и отлив на пътници с около 35%", добави той.

„Иначе казано от 170 млн. лева през 2019 г., в 2020 г. приходите от продажба на превозни документи спаднаха на 111 млн. лева…за миналата година са продадени за 117 млн. превозни документи“, каза още Зарков.

По тази причина Столичната община търси финансова помощ от държавата за градския транспорт в София.

„За последната счетоводна година, всичките три оператора, които извършват транспорт в София – метрото, електротранспорта и автотранспорта за 2020 г. – 39 млн. лева са стрували електроенергията и горивата им. Разчетите за 2022 г. говорят, че за същото, дружествата трябва да осигурят 112 млн. лева. Всичко това ни налага да търсим експертен диалог и ангажимент от страна на държавата, именно защото транспортът и мобилността на обществения градски транспорт в нашия град е застрашена от този сериозен финансов натиск“, добави Зафир Зарков.

"Предвижда се за следващата година транспортната задача на столичния градски транспорт да бъде увеличена", каза още Зарков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст