ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България въвежда със задна дата европейски данъчни директиви

Парламент Комисия по бюджет и финанси

Промени в данъчното законодателство, произтичащи от директиви на Европейския съюз, ще влязат в сила със задна дата – от 1 януари. Проблем може да възникне – текстовете да бъдат атакувани като противоконституционни. Министерството на финансите е наясно, но експертите казват, че промените са за влизане в сила на европейски закони и България е длъжна да ги въведе от началото на годината. Вероятно за да избегне наказателни процедури.

Успокоението засега е, че според предварителни разговори с бизнеса, към въвеждането на директивите няма отрицателна реакция. Това стана ясно на заседание на Комисията по бюджет и финанси в парламента. По темата дебатираха председателят на комисията Любомир Каримански и представителите на финансовото министерство. В крайна сметка комисията одобри трите данъчни законопроект и ги придвижи с положително становище към пленарната зала. 

Първият законопроект е за промени в Закона за ДДС. Той предвижда в нашето законодателство да залегне европейска директива, с която временно се освобождава от ДДС внос и някои доставки в отговор на пандемията от COVID-19.

Вторият пакет промени е в Закона за корпоративното подоходно облагане. Те са свързани с данъчното третиране на договори с обратен лизинг, класифициран като оперативен лизинг, съгласно международните счетоводни стандарти.

Последните поправки са в Закона за акцизите и данъчните складове, като в случая става за хармонизиране на структурата на акцизите върху алкохола и алкохолните напитки с тази в ЕС, както и за общия режим на облагане с акциз по отношение на отбранителните дейности в рамките на Евросъюза.

По-кардинални промени в данъчната система засега не се предвиждат. Това наскоро бе приветствано от Българската търговско-промишлена палата. 

"Считаме че в ситуация на несигурна перспектива, свързана с развитието и разпространението на COVID-19, не трябва да се създава несигурност за бизнеса  и гражданите чрез промяна на концепцията на данъците – увеличаване на едни и намаляване на други, при неясен ефект за населението и предприятията, съпроводено от намаляване на приходите в държавата и създаване на несъмнено възможности (вратички) за заобикаляне на системата за облагане, което води до увеличаване на сивия сектор у нас, а не до неговото намаляване. Необходимо евентуални промени на основните данъчни ставки да се гледат в цялост, но във време на устойчив икономически растеж и ясна перспектива за страната", посочи в свое становище БТТП.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст