Европейската комисия одобри 3.07 млн. евро за туроператорите ни

неосъществени пътувания

Европейската комисия одобри българската схема в размер на 3.07 милиона евро (6 милиона лева) в подкрепа на туроператорите, засегнати от пандемията от коронавирус. Мярката беше одобрена съгласно Временна рамка на ЕК за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиките на страните членки в условията на епидемичния взрив от COVID-19.

Помощта по схемата ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства.

За да отговаря на условията, еднo дружество трябва да е регистрирало разлика от най-малко 256 евро (500 лева) между оборота си (без ДДС) за 2019 г. и оборота си (без ДДС) през 2020 г., комбинирана с цялата държавна помощ, получена през 2020 г. и през 2021 година.

Освен това дружеството трябва да е регистрирало оборот (без ДДС) по-висок от 256 евро (500 лева) както през 2018 г., така и през 2019 година.

Целта на мярката е да се осигури ликвидна подкрепа на туроператорите, които трябва да възстановят средства на клиентите си за пропадналите им пътувания заради COVID-19, планирани да се осъществят между 1 март и 31 декември 2020 година.

Европейската комисия е установила, че българската схема отговаря на условията, посочени във Временната рамка. Според едно от тях помощта няма да надвишава 2.3 милиона евро на туроператора, който я е поискал и ще бъде предоставена не по-късно от 30 юни 2022 година.

Комисията е стигнала до заключението, че мярката е необходима, подходяща и пропорционална за преодоляването на сериозните затруднения в икономиката на страната ни и съответства на законодателните норми в Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС) и на условията, определени във Временната рамка. Въз основа на тези условия Комисията одобрява мярката съгласно правилата на ЕС за държавната помощ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст