ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европейската комисия одобри 3.07 млн. евро за туроператорите ни

неосъществени пътувания

Европейската комисия одобри българската схема в размер на 3.07 милиона евро (6 милиона лева) в подкрепа на туроператорите, засегнати от пандемията от коронавирус. Мярката беше одобрена съгласно Временна рамка на ЕК за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиките на страните членки в условията на епидемичния взрив от COVID-19.

Помощта по схемата ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства.

За да отговаря на условията, еднo дружество трябва да е регистрирало разлика от най-малко 256 евро (500 лева) между оборота си (без ДДС) за 2019 г. и оборота си (без ДДС) през 2020 г., комбинирана с цялата държавна помощ, получена през 2020 г. и през 2021 година.

Освен това дружеството трябва да е регистрирало оборот (без ДДС) по-висок от 256 евро (500 лева) както през 2018 г., така и през 2019 година.

Целта на мярката е да се осигури ликвидна подкрепа на туроператорите, които трябва да възстановят средства на клиентите си за пропадналите им пътувания заради COVID-19, планирани да се осъществят между 1 март и 31 декември 2020 година.

Европейската комисия е установила, че българската схема отговаря на условията, посочени във Временната рамка. Според едно от тях помощта няма да надвишава 2.3 милиона евро на туроператора, който я е поискал и ще бъде предоставена не по-късно от 30 юни 2022 година.

Комисията е стигнала до заключението, че мярката е необходима, подходяща и пропорционална за преодоляването на сериозните затруднения в икономиката на страната ни и съответства на законодателните норми в Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС) и на условията, определени във Временната рамка. Въз основа на тези условия Комисията одобрява мярката съгласно правилата на ЕС за държавната помощ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст