ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БЛС сезира етичната комисия заради твърдения на Мангъров

Доц. Мангъров

Управителният съвет на Българския лекарски съюз сезира Столичната комисия по професионална етика във връзка с твърдения на инфекциониста доц. Атанас Мангъров. От БЛС посочват в становището си, че това са "поредните неверни твърдения и откровени лъжи" на доц. Мангъров. На 16 януари по „Нова телевизия“ в национален ефир той е заявил:“….. тези 564 души, които са починали, са починали, защото са ваксинирани“. "Разликата между „починали ваксинирани“ и „починали, ЗАЩОТО са ваксинирани“ може да е само една дума, но тя прави казаното от доц. Мангъров откровена лъжа.  Лъжа, която си “играе” със страховете и притесненията на хората", заявяват от лекарския съюз.

Оттам добавят, че според единствената достоверна и официалната информация на Министерството и здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата в България няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу COVID 19 и смъртен изход. И още: 9 са случаите от началото на ваксинационната кампания, в които е подозирана връзка между поставяне на ваксина срещу Covid-19 и смъртен изход, като в нито един от тях връзка не е доказана.

В същото предаване доц. Мангъров цитирал данни от епикриза на 26 г. мъж от Плевен, за който твърди, че две седмици след ваксинация е бил в интензивното на болницата в Плевен с ДИК синдром и посочил, че има връзка между ваксинацията и последвалото настаняване в болница на младия мъж, добавяйки: “Тези случаи не се съобщават.” Твърдение, което отново не корелира с истината, изкривява  информацията и е откровена конспирация, подчертават от БСЛ.

"С изказванията си, подкрепени от псевдонаучни аргументи, доц. Мангъров погазва етичните принципи на лекарската професия. Публичното говорене на лъжи, изречени от медицинско лице, уронва престижа на цялото съсловие, обърква хората, всява страх и насажда агресия сред обществото. През последните дни, като резултат от подобно говорене, станахме свидетели на два случая на нападнати медици в Русенско.  УС на Български лекарски съюз очаква Етичната комисия към Столична лекарска колегия да се произнесе в най-кратки срокове по казуса. Този наш сигнал добавяме към процедурата, която тече в момента. Разпространението на фалшиви твърдения не трябва да остава без последици, а когато те са изречени от лекар е резонно да се замислим дали той е достоен да носи тази титла", се казва в становището. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст