ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ разрешиха на балтийските страни да внасят US оръжие в Украйна

противотанкова ракета Джавлин джавелин

Съединените щати дадоха зелена светлина на балтийските държави да внасят американски оръжия в Украйна. Това съобщи официален представител на Държавния департамент в Берлин, където държавният секретар Антъни Блинкън провежда кризисни разговори за Украйна.

Точните количества и видът оръжия не се уточняват, но Естония, Латвия и Литва притежават американски преносими противотанкови ракети.

Военният министър на Литва Арвидас Анусаускас потвърди, че страната изпраща отбранителна техника на Украйна в опит за възпиране на евентуална руска атака.

Десетки хиляди руски военнослужещи, танкове и артилерия са разположени в близост до украинската граница от края на миналата година.

Администрацията на президента Джо Байдън одобри изпращането на оръжия на Украйна на стойност 650 милиона долара.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън пристигна в Берлин, за да разговаря със съюзниците на САЩ – дипломатическо усилие, което цели да разсее напрежението в отношенията с Москва заради Украйна, предаде Ройтерс.

Блинкън, който при посещение в Киев вчера заяви, че Вашингтон ще се придържа към дипломацията, докато това е възможно, ще разговаря в Берлин с висши представители на Германия, Франция и Великобритания преди утрешната си среща в Женева с руския си колега Сергей Лавров.

Държавният секретар ще се срещне с германския външен министър Аналена Бербок, която преди това ще разговаря с френския и британския си колега.

Според висш служител в Държавния департамент в Берлин Блинкън ще произнесе реч, която ще се впише в контекста на напрежение в Европа. В словото си, адресирано както към европейската общественост, така и към политиците, държавният секретар се очаква да определи кризата в Украйна като критичен момент за базирания на правила международен ред.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст