ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радев призова кабинетът да определи 9% ДДС върху цената на хляба

Румен Радев

От цената на хляба зависи как се справяме с икономическата криза. Това заяви президентът Румен Радев. Той посети хлебозавода в Добрич като част от обиколката си из страната и срещите си с бизнеса. Радев призова управляващите да се вслушат именно в хлебопроизводителите. "Много е важно да има диалог с правителството и да се вземат неотложни мерки. Те са свързани не само с директна финансова помощ и имат всеобхватен характер, не всичко опира до пари. Опира и до това как да се борим активно със сивата икономика", каза той.

Дебатът и решенията за диференцираните ставки на ДДС се бави, посочи още президентът, но подчерта, че не иска да се меси в решенията на правителството. Според него диференцирана ставка и 9% ДДС върху цената на хляба е стратегическо решение. "Критично важно е правителството да установи добър диалог с големите търговски вериги и да има защита на българския производител, защото в момента този срок от 45 дни да се чака да се разплатят тези хора, а в същото време да плащат авансово на енергоносителите, ги поставя в невъзможна ситуация", смята държавният глава.

Диференцираните ставки не трябва да бъдат извършвани по групи стоки, а по стратегически отрасли. За България те са земеделие, хлебопроизводство, животновъдство и производство на българско месо и млечни продукти, изтъкна президентът. Само България и Дания са с фиксирана ставка върху всичко, с малки изключения, допълни той.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст