Камала Харис: С Петков обсъдихме укрепване на силите на НАТО

Камала Харис

Вицепрезидентът на Съединените щати Камала Харис обяви, че е обсъдила с българския премиер Кирил Петков последващите стъпки в колективния отговор на руската инвазия в Украйна и укрепването на силите на НАТО. "Разговарях по телефона с министър-председателите на България и на Чехия – Кирил Петков и Петр Фиала, за да обсъдим следващите стъпки в нашия колективен отговор на руската инвазия в Украйна, включително и укрепването на отбранителните способности на НАТО и осигуряването на хуманитарна помощ на тези, които бягат от насилието", посочва Харис във Фейсбук.

В понеделник от пресслужбата на българското правителство съобщиха, че по време на разговора Харис е благодарила на българското правителство за хуманитарната помощ, която страната ни дава на Украйна, както и за приемането на бягащите от войната. Днес от американското посолство у нас съобщиха, че вицепрезидентът Харис е подчертала ангажимента на САЩ към сигурността на съюзниците от НАТО и е изразила подкрепа за предприеманите колективни усилия за укрепване на способностите за отбрана и възпиране на НАТО.

Междувременно Пентагонът съобщи, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин ще посети България тази седмица. Посещението в България ще даде възможност на Остин за среща с цивилните и военните лидери на страната, коментира говорителят Джон Кърби. Той определи предстоящата визита като ключова спирка от гледна точка на източния фланг на Алианса.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст