Петролните котировки отново се втурнаха нагоре

пазари

Суровият петрол поскъпна на 17 март след като Международната енергийна агенция обяви, че пазарите са напът да губят по 3 млн. барела дневно руско черно злато и рафинирани производни от април нататък. Недостигът на доставки ще е далеч по-голям от очаквания спад на търсенето с 1 млн. барела на ден заради по-високите цени на горивото, пише още в доклада на агенцията, публикуван на 16 март. 

Котировките на фючърсните контракти на сорт "Брент" с доставка през май се повишиха до 99.90 щ. долара за барел в ранното утро на 17 март след като приключиха предишната си търговска сесия на 98.02 долара за барел, а в следобедните часове надхвърлиха 104 долара за барел. Американският лек суров петрол WTI с доставка през април се изкачи до 101.20 долара за барел след като ден по-рано "затвори" на 95.04 долара за барел. По-ниските котировки на контрактите на двата сорта черно злато на 16 март се дължат на неочаквания скок на американските складови запаси с 4.3 млн. барела (до общо 415.9 млн. барела) за периода от 4 до 11 март, както и на признаците за напредък на руско-украинските мирни преговори. 

Петролният пазар почти не реагира на решението на Федералния резерв да повиши с 0.25% основната си лихва. Но пък оптимизмът на търговците  и инвеститорите  се повиши след обещанието на Пекин да прилага  политики в подкрепа на финансовите пазари и на икономическия растеж. А намалението на новите случаи на заразени от КОВИД-19 в азиатския колос вдъхна надежди, че китайските власти  ще вдигнат забраната за пътувания и ще разрешат на заводите да възстановят производствения процес в градовете под карантина. 

Анализатори на случващото се в бранша обръщат внимание, че недобре снабдените пазари по правило са с много по-високи ценови колебания и когато доставките на голям играч като Русия паднат с около една четвърт през  следващия  месец, турбуленциите ще станат по-интензивни. В тази връзка премиерът на Либия коментира, че  ОПЕК+  трябва да увеличи добива по-бързо, за да помогне за преодоляването на "енергийната криза".

Вашингтон и Лондон увеличават натиска върху Саудитска Арабия да помпа повече черно злато и да се присъедини към усилията за изолиране на Русия от този пазар. Рияд обаче не показва готовност да отговори правилно и  даже съживи заплахата да изключи долара при петролните си сделки с Китай. Британският премиер Борис Джонсън отлетя при саудитците на 16 март – ден след като в кралството пристигна американска делегация, водена от  съветника по сигурността Брет Макгърк. 

Саудитска Арабия и съседните Обединени арабски емирства, които са сред малцината производители със свободни мощности, засега пренебрегват призивите за производство на по-големи количества от черно злато, чрез които да свалят цените и се придържат към пакта за доставки на ОПЕК+ с Русия и с други партньори. И докато отношенията между Рияд и Вашингтон са близо до точката на замръзване, британският премиер описва Саудитска Арабия и ОАЕ като "ключови международни  партньори",  опитвайки се да отклони света от  използването на  руските горива и да окаже натиск върху руския президент Владимир Путин. 

Русия не се отказва да товари на контейнери на пристанищата на Балтийско и Черно море своя петролен сорт "Уралс", въпреки че купувачите се въздържат да правят сделки със суровината. И не е ясно дали тези пратки ще бъдат реализирани. Започват да буксуват и преговорите между Москва и Киев.

Тези неясноти ще продължат да поддържат високи цените на горивата и енергийните разходи, които се очаква да достигнат най-високия размер в историята си от над 13% от глобалния БВП през тази година – двойно повече в сравнение с едва 6.5% през 2021-а, сочи анализ на консултантската компания "Тъндър Сейд енърджи". Това 13-процентно равнище е равно на съотношението от 1980-а – когато имаше период  на препускащи нагоре петролни котировки.   

Според основателя на "Тъндър Сейт енърджи" Роб Уест, ограничаването на потреблението е единствената краткосрочна възможност за преодоляване на недостатъчното предлагане. Той не вижда добри опции, а само "не чак толкова лоши". И очаква по-ниското производство на руско черно злато да качи инфлацията.

Уест прогнозира 250-300 щ. долара за тон въглища, 125-150 щ. долара за барел суров петрол и 1410-1590 щ. долара за 1000 куб м природен газ. И определя тези числа не като "петролен или газов шок", а като "повсеместен шок".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст