Русия предпочете да плати, за да избегне фалит

банки

Москва е наредила лихвените плащания по две облигационни емисии в размер на общо 117 млн. щ. долара, дължими на 16 март, които да бъдат преведени на инвеститорите, за да не се допусне първия международен фалит на страната за последните повече от 100 години, съобщи "Си Ен Ен". Голямата спънка обаче беше, че средствата трябваше да се вземат от замразените, заради санкциите руски чуждестранни активи. В противен случай Кремъл заяви, че ще се издължи в рубли. 

Руският финансов министър Антон Силуанов коментира за руската държавна медия "Русия днес", че страната иска да обслужва съвестно задълженията си към кредиторите, но преводите в чуждестранна валута не зависят от нея. "Имаме парите, направихме плащането, сега топката е в полето на Америка", каза Силуанов.  

Очевидно, американците не са искали да задържат топката и говорител на финансовото министерство е съобщил на "Си Ен Ен", че ще разреши трансфера, без да коментира казуса. Той е информирал агенция "Блумбърг", че щатските санкции за осъществяване на бизнес с "Банк России" и с други институции няма да блокират Москва да плаща на американците по деноминирани в щатски долари задължения до полунощ на 25 май. Очевидно, идеята е да се обслужат и предстоящите преводи за далеч по-солени суми, каквото е предстоящото в началото на април плащане за 2 млрд. щ. долара.

"Блумбърг" съобщава, че руското финансово министерство е наредило лихвените плащания на 14 март на неидентифицирана кореспондентска банка, като лондонският клон на "Ситибанк" е послужил като посредник на трансакцията. Представители на банката не са коментирали темата. По информация на "Ройтерс", притежателите на облигациите все още не са получили сумите за лихвите. 

Преводите по купоните на две деноминирани в долари руски емисии са първият тест на възможността на Русия да погасява дълговете си в условията на мащабни международни санкции, което изглежда точно като "Параграф 22". Ако Вашингон блокира плащанията, Москва щеше да опита да се издължи в рубли. Което, според международната кредитна агенция "Фитч рейтингс" би означавало фалит.  Ако руското правителство фалира, загубите на инвеститорите ще започнат да се трупат.  Така че проблемите се решават не заради грижа към Русия.

Западните инвеститори нямат чак толкова големи позиции в Русия, защото санкциите, наложени след анексирането на Крим, ги принудиха да ограничат активността си в страната. Интернационалните банки обаче са в далеч по-неизгодни позиции, защото руски дружества имат задължения към тях в размер на 121 млрд. долара, по данни на Банката за международни разплащания. 

По сметки на американската банка  "Джей Пи Моргън Чейз", Москва е имала дългове в чуждестранна валута за 40 млрд. долара в края на миналата година, като почти половината от тях са към чуждестранни инвеститори. Така че евентуален фалит ще е лоша новина за Кремъл, който ще трябва да обслужва облигациите със силно обезценената си валута, без достъп до задгранично финансиране, докато глобалните пазари няма да са чак толкова силно засегнати.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст