Ентусиазмът крепи до голяма степен производителите на разсад

оранжерия

Държавата все още не може да реши дали производителите на разсад са земеделски производители. Според управляващите не са. По тази причина те не могат да се включат в системата за споделена подкрепа или каквато и да е друга държавна помощ.

Зеленчукопроизводството е сред традиционните подотрасли на растениевъдството у нас, което е предопределено от благоприятните природни условия в страната и производствения опит на населението.  Продукцията му се използва, както за храна от хората, така и за суровина в хранително-вкусовата промишленост, заради ценните витамини и други хранителни вещества, които осигурява на човешкият организъм.

Нещата са доведени до една куриозна ситуация. Оказва се, че основата, без което естествено не може да има зеленчукопроизводство – отглеждането на разсад, е един нелигитимен сектор у нас. И той не ползва никаква подкрепа от държавата. Според управляващите отглеждането на разсад не е оранжерийно производство, защото не се изнася готова продукция на пазара. Отоплението на оранжериите за отглеждане на разсад се отопляват с мазут. А за това гориво няма подкрепа от държавата. 

А тези производители отговарят и за ранните, и за средноранните и за късните зеленчуци, които всички ние очакваме да си купим в магазина. 

За да се избегне опасността от слани първо се отглежда разсад, който след това се засажда на открито на полето, за да получим първите домати, пипер, краставици и тиквички. Така че ако няма разсад, няма да има и реколта зеленчуци.

Сега производители на разсад са в затруднение. Предвид високите цени на торовете, на електрическата енергия, на природния газ, те не знаят дали да гледат разсад или да спрат. Не се знае колко земеделци ще искат да си купят разсад и ще излязат на полето. Производители на разсад алармират, че е напълно възможно и да няма ранни български зеленчуци в магазините тази година. Браншът е под сериозен риск и от това, че може да не успее да си върне направените разходи по отглеждане на разсад. Вместо това ще подкрепим производителите на зеленчуци от съседните ни страни.

А в съседна Румъния, например, държавата поема целия разход за строеж на една оранжерия за отглеждане на разсад.

Всъщност, едва ли е чудно това отношение на държавата като наблюдаваме огромните количества вносни зеленчуци, които заемат сергиите на нашите пазари и магазини. И то на цени по-ниски от произведените в България. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст