За заселване на търсещите международна закрила – 250 000 евро

бегълци украински бежанци украйна

От Националното сдружение на общините, които са потърсили възможности за подкрепа на граждани от Украйна, чрез фонда "Убежища, миграция и интеграция" към МВР, съобщават, че за целта в него са налични 250 000 евро.

Общините обаче ще могат да ползват тези средства след законодателни изменения в регламентите и след влизането им в сила, посочила преди дни Европейската комисия.

Причината за измененията е, че срокът за оползотворяването им е изтекъл в края на миналата година. Освен това след тяхното одобрение ще има  възможност средствата да се използват и за други цели.

Освен това за изселването в България с на кандидати за международна закрила у нас са налични 1 326 000 евро. Очаква се становище на Европейската комисия тези средства да се пренасочат към други цели по програмите. Освен това в рамките на програма "Вътрешни работи“ по Норвежкия национален механизъм наличният свободен ресурс в област "Убежище и миграция" е в размер на милион и половина евро.

Към момента планираните средства по програмата фонд "Убежище, миграция и интеграция“ за следващия програмен период са в размер на над 17 100 000 евро, като тук не се включва националното съфинансиране.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст