Киев: Москва създава хуманитарна криза

Мариупол

Над 3.3 милиона украински бежанци са избягали от родината си. Инвазията на Русия в Украйна продължава 25-и ден. Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди непрестанните бомбардировки на Москва над Мариупол, наричайки ги „терор, който ще се помни за векове напред“.

Тази нощ, в поредното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски се обърна към гражданите на Русия с въпрос за човешките загуби, които страната им търпи във войната:

„Какво направиха с вас за тези години, че вече не се впечатлявате от човешките загуби? Нищо ли не значат за вас вече думите "син", "майка", "баща". Вече са убити над 14 000 ваши войници. Това са 14 000 майки, 14 000 бащи, това са жени, деца, роднини и приятели. Не забелязвате ли това? Докато продължава тази война – на Русия против Украйна, на наша земя, жертвите ще се увеличават."

Преди да постави въпроса за човешките загуби, Зеленски уточнява: "Ние прекрасно разбираме, че Русия разполага с неизчерпаем човешки потенциал и достатъчно много техника".

По-късно днес украинският президент ще направи видеообръщение към членовете на израелския парламент. Украинският президент, който е от еврейски произход, се стреми Израел да застане по-категорично на страната на Украйна. В същото време Израел се опитва да поддържа работни отношения с Русия и да действа като посредник в конфликта.

Междувременно стана ясно, че САЩ са повдигнали неофициално пред Турция въпроса за възможността Анкара да изпрати своите руски системи за противоракетна отбрана С-400 на Украйна. Искането е било споменато по време на посещението в Турция по-рано този месец на американския заместник държавен секретар Уенди Шърман, съобщава Ройтерс.Според анализатори обаче Турция отхвърля идеята.

В същото време от руското министерство на отбраната обявиха днес, че отново са използвали най-новите хиперзвукови ракети "Кинжал“ в Украйна, като е било унищожено място за съхранение на гориво в южната част на страната.

Въпреки това според данни на британското министерство на отбраната Русия не успява да получи контрол над въздушното пространство на Украйна, което е една от основните й цели. Продължаващият й неуспех да постигне тази цел значително забавя напредъка на армията й.

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук заяви, че днес ще бъдат отворени седем хуманитарни коридора, за да могат цивилните да напуснат районите на фронтовата линия.

Украинските военни обвиниха Русия, че създава умишлено условия за хуманитарна криза в районите, които заемат войските й. Тази сутрин представители на град Мариупол съобщиха, че Москва вчера е атакувала и разрушила училище, в което се били скрили 400 души. Засега тази информация не е потвърдена и няма данни за жертви.

По-рано кметът на Мариупол посочи, че уличните боеве пречат на усилията за спасяване на оцелелите хора, затрупани под останките от театъра, който бе атакуван от руските сили тази седмица. Руски части са обстрелвали болницата в северния град Чернигов. Там кметът обявил, че градът е в хуманитарна катастрофа – почти цялата градска инфраструктура е разрушена и няма електричество, отопление и вода.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST