“Врана ЕАД” ще купува зърното за Държавния резерв до 2023-а

зърно

Държавното дружество “Врана” ще  изкупи необходимото количество зърно за Държавния резерв до 2023 година. Това съобщава БНР, позовавайки се на изказване на зам.-министърът на земеделието Иван Христанов.

Христанов не е изключил вероятността скоро да се стигне до забрана за износ на зърно от страната. Причината – с темповете, с които в момента се изнася, цялото налично зърно в страната ще бъде експортирано за 4 месеца. Ето защо при достигане на санитарен минимум България ще поиска разрешение от Европейската комисия да наложи забрана за износ, като се задейства предвидената за целта европейска процедура за осигуряване на продоволствената сигурност на държавите членки, обясни Христанов.

"Врана ЕАД" е вторият избор на Министерството на земеделието, след като от "Сортови семена елит“ отказаха да участват в изкупуването на зърно. Министърът Иван Иванов ги обвини в саботаж.

Стопанство „Врана“ има 100-годишна история – от придворно царско стопанство на Фердинанд и Борис, през стопанство на УБО до държавно предприятие днес.

Заместник-министър Иван Христанов обясни, че изкупуването на зърното ще стане през брокери на Държавния резерв и държавата няма да плаща комисионни, с което ще се спестят 1 милион лева. Освен това се очаква, че заради големите обеми на сделките комисионните на Софийската стокова борса също да бъдат намалени.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст