Резултатите от трите ареста попарват надеждите на протестите

мая манолова портрет

Много критична оценка на резултатите от трите ареста – на бившия премиер Бойко Борисов, на бившия финансов министър Владислав Горанов и на пиара Севдалина Арнаудова, извършени в четвъртък вечерта (17 март), даде лидерът на Изправи се.БГ – Мая Манолова.

Според нея теса на път да занулят три години битка срещу "модела Борисов" и да попарят надеждите, очакванията, енергията на десетки хиляди хора от площадите на България". 

Те на практика поставят началото на една реанимация на ГЕРБ, посочи Манолова в ефира на БНТ. След тях партията на Бойко Борисов получава възможност да мине в контранастъпление и реално да се върне обратно в политическата игра. 

С тези действия, смята Манолова, управляващите са загубили информационната война, тъй като не са съобщили на обществото какви са обвиненията, какви са новите факти и новите доказателства, като, например, доклада на АДФИ, който показва, че има щета в бюджета за над 500 млн. лв.

Тя предупреди и че ако в следващите дни искането и за задържане, и за привличане като обвиняеми не бъде подплатено със сериозни доказателства, това ще постави под съмнение и действията на МВР, и на правителството, и изобщо тяхната способност ефективно да се борят с корупцията. Манолова ги посъветва да използват като възможност за долазателства проверките за язовирите, автомагистралите и обвързаните с тях договори за плащания. 

В същото време големият упрек на лидера на Изправи се.БГ към управляващите – за техните 100 дни на власт – е, че абсолютно неоснователно са забавили темпото за осъществяване на съдебната реформа.

Манолова подчерта, че от арестите се видяло, че при главен прокурор Иван Гешев на Борисов не му трябва адвокат. Тук тя разкритикува мнозинството, че не е направило практически нищо за съдебната реформа, защото през зала още не е минал законът за спецсъдилищата, не е направено нищо и за смяна на членовете на инспектората и Висшия съдебен съвет.   

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст