ЕК одобри схемата от 12.78 млн. евро в подкрепа на туроператорите ни

ек еврокомисия европейска комисия

Европейската комисия е одобрила българската схема в размер на 12.78 млн. евро (25 млн. лева) в подкрепа на туроператори, принудени да ограничат или преустановят дейността си поради пандемията от коронавирус и въведените ограничения. Проучването й е установило, че тя е в съответствие с Временната рамка за държавната помощ, съобщиха от БСК. 

Помощта по схемата ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства. Мярката ще бъде отворена за всички туроператори с валиден лиценз в България, независимо от държавата на регистрация и държавата на произход на пътуващия. Отговарящите на условията ще имат право да получат по 35 евро за всеки пътник, който е резервирал туристически пакет с тях, включващ полет до България. Мярката обхваща полети в периода между 1 юни 2021 г. и 14 май тази година.

Целта е да се стимулира входящият туризъм с благоприятно непряко въздействие в много области като хотелиерство, ресторантьорство, хранително-вкусова промишленост, транспорт, културни и спортни прояви. Тя ще улесни достъпа до финансиране и ще смекчи внезапния недостиг на ликвидни средства, пред който са изправени засегнатите дружества. 

Комисията установи, че българската схема отговаря на условията, посочени във Временната рамка – няма да надвишава 2.3 млн. евро на бенефициер, и ще бъде предоставена не по-късно от 30 юни тази година. Според заключението й, мярката е необходима, подходяща и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка. Въз основа на това комисията е одобрила мярката съгласно правилата на ЕС за държавната помощ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст