ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Детективът Шерлок Холмс “оживява” преди 135 години

детективът Шерлок Холмс Артър Конан Дойл

На днешния ден през 1887 г. британският писател Артър Конан Дойл публикува свой разказ, в който за първи път главен герой е детективът Шерлок Холмс. 

Сър Артър Игнейшъс Конан Дойл (Sir Arthur Ignatius Conan Doyle), лекар по образование, е автор на романи и разкази. Удостоен е с почетното звание "рицар-бакалавър", от което носи благородническата титла "сър".

Конан Дойл е известен най-вече като създател на образа на детектива Шерлок Холмс и неговия помощник доктор Уотсън, но също така и като автор на научнофантастични разкази, исторически романи, пиеси и поезия. 

Шерлок Холмс (Sherlock Holmes) е литературен герой от книгите на Артър Конан Дойл. Фигурата на детективът се появява в 56 разказа и четири романа, написани в периода 1887-1927 година. В повечето от разказите Шерлок Холмс участва като съветващ детектив, който помага на търсещи от него клиенти или подпомага полицията в лицето на инспектор Лестрейд. При това Шерлок Холмс е описан като пълна противоположност на тогавашната полиция, която често е затруднена да разкрие престъпленията. Той действа дедуктивно, често без да напуска дома си и разкрива изненадващо голям процент от случаите.

Пръв помощник на Шерлок Холмс в разследванията е д-р Джон Уотсън, армейски лекар, завърнал се от служба в Афганистан. Приятелството между двамата започва, когато през 1881-а Уотсън става съквартирант на Холмс на улица "Бейкър Стрийт" №221Б. Тази начална история Артър Конан Дойл описва в романа "Етюд в червено". Почти всички истории писателят пресъздава през гледната точка на Уотсън, като от фабулата на разказите става ясно, че Уотсън пише и публикува историите за своя приятел.

Фигурата на Холмс авторът изгражда в течение на разказите като студена, точна и лишена от емоции. Всяко действие на детектива се ръководи от здравия разум. Често Холмс бива сравняван с машина. Въпреки това на моменти авторът придава на героя си и типични човешки качества – раздразнение, страх, скрупули. Шерлок Холмс често свири в историите на своята цигулка Страдивариус и пуши лула, но типичната форма на лулата, с която днес е рисуван, не е описана никъде в разказите.

През годините образът на детектива от "Бейкър Стрийт" е пресъздаван в различни екранизации в киното и телевизията. През 2010 и 2012 г. BBC-One излъчва модернизирана телевизионна адаптация за Шерлок Холмс, сериалът "Шерлок", създадена от писателите на Доктор Кой Стивън Мофат и Марк Гатис, в която взимат участие Беведикт Къмбърбач и Мартин Фрийман като Шерлок и Уотсън. Сред популярните екранизации е известната и на българския зрител съветска версия на "Ленфилм" с Василий Ливанов и Виталий Соломин, заснета между 1979 и 1986 година.

Фигурата на Шерлок Холмс срещаме и в комикси. "Дайнамайт Ентъртейнмънт" (Dynamite Entertainment) през 2009 започва издаването на COMPLETE Sherlock Holmes, написана от Леа Мур (Leah Moore) и Джон Репион (John Reppion) с рисунки на Арон Кембъл (Aaron Campbell). "Муунстоун Букс" (Moonstone Books) издават оригинална история, в която го изправят срещу други творения на XIX век като Невидимия човек, Дракула, Карл Колчак. Освен това Холмс, се появява в "Детектив Комикс" на ДиСи Комикс (DC) за 50-годишнината от издаването на комикси. WILDSTORM, подразделение на DC Comics, публикува приключенията на първия консултиращ детектив под заглавието Victoria Undead, в което се изправя срещу злия план на професор Мориарти и неговата вълна от зомбита.

В комикс поредицата на Алан Мур (Alan Moore) и Кевин О"Нийл (Kevin O'Niel) – "Лигата на необикновените джентълмени" (League of Extraordinary Gentlemen), Шерлок Холмс се поява за няколко страници, показващи сблъсъка между него и професор Мориарти при Райхенбахските водопади.

Холмс и Уотсън поемат по следите на изгубен марсианец в комикса "Шерлок Холмс в "Случая на липсващия марсианец" (Sherlock holmes and the case of the missing martian), написан от Дъг Мъри и Топър Хелмерс.

Шерлок Холмс става герой и в различни компютърни и видеоигри.

P.S.

-"Бейкър стрийт" №221Б е измислен адрес. По времето, когато са писани произведенията, улицата е имала само 100 номера. Днес на специално създадения номер 221Б се помещава Музеят на Шерлок Холмс. На 24 септември 1999 г. на ул. "Бейкър стрийт" е открит и паметник на Шерлок Холмс.

-"Смъртта" на Шерлок Холмс при неговата фатална среща с проф. Мориарти е при Райхенбахските водопади. Днес пътеката, която води до тях, се нарича "Пътека на Шерлок Холмс" (в разказа "Последен случай").

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст