ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кирил Петков наредил на службите нова проверка на Gemcorp

Министерски съвет Кирил Петков

Подписалата меморандум с правителството компания Gemcorp ще бъде обект на нова проверка от българските служби за предходно участие на свързани с Русия лица в нея, като няма да се допуснат съмнителни капитали у нас. Това обяви в интервю за БТВ министър-председателят Кирил Петков.

Темата беше повдигната от опозицията на няколко пъти, като след разпита си в прокуратурата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че правителството е подписало „меморандум с неясни фирми за милиарди“. Медийни публикации свързаха фонда с руски олигарси в по-ранен период.

Петков благодари на разследващите журналисти за изнесената информация и обяви, че „тези факти ще ни накарат да направим много внимателна проверка, защото нашата беше на база на сегашното състояние“.

„Оттук нататък българските служби трябва да си свършат работата и аз съм го разпоредил – да сме сигурни, че тези капитали са чисти. Ако не са, или ако има дори малко съмнение, нашето правителство е последното, което би поело какъвто и да е риск“, обяви министър-председателят.

Вицепремиерът Асен Василев обяви, че компанията е дошла с представители на американското посолство, но вчера от дипломатическата мисия се разграничиха от Gemcorp.

„Американското посолство просто и ясно каза, че не застават зад тази инвестиция – нито са „за“, нито са „против“, просто се оттеглят от тази дискусия“, коментира Петков, като допълни, че първата среща на Василев с другата обявена като американска енергийна компания в меморандума – IP3, е била по време на визита в САЩ.

Премиерът подчерта, че е подписано "общо писмо за намерение, но няма абсолютно нищо конкретно като реален договор. „Те просто казаха "Ние имаме средства, които бихме искали да инвестираме в посока енергетика“, поясни той.

От пресцентъра на Министерството на финансите изпратиха официална позиция по повод подписания миналата седмица в Министерски съвет меморандум между Министерство на енергетиката и кампаниите IP3 Corporation и Gemcorp Holding LtD.

Публикуваме позицията на МФ без редакторска намеса: 

"По повод медийни публикации, свързани с подписания меморандум между Министерство на енергетиката и кампаниите IP3 Corporation  и Gemcorp Holding LtD, внасяме следните уточнения: 

Инвестиционен интерес от страна на американската компания  IP3 беше заявен по време на работна вечеря на 15.02.2022 г. в рамките на посещението на българската енергийна делегация във Вашингтон. На срещата присъстваха министърът на енергетиката Александър Николов, министърът на финансите Асен Василев, посланикът на САЩ в България н.пр. Херо Мустафа, българският посланик в САЩ н.пр. Тихомир Стойчев, г-н Мигел Хернандес, както и представители на американския и българския енергиен бизнес.

В последствие на 11.03.2022 г. в България пристигна съоснователят и директор на  IP3, адмирал Майкъл Хюит.  Адмирал Хюит и  изпълнителният директор на Gemcorp, г-н Атанас Бостанджиев, поискаха среща с министър Николов и министър Василев, на която отново беше заявен инвестиционният интерес на двете компании в българската енергетика. 

В резултат на проведените разговори, Министерството на енергетиката и компаниите IP3 Corporation  и Gemcorp Holding LtD подписаха меморандум, който регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия и развитие на ядрената енергетика".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст