ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Цветелина Димитрова заменя Атанас Папаризов в СТО

Атанас Папаризов - КБ

Правителството прие Решение за прекратяване функциите на представителя на Република България при Световната търговска организация (СТО), като определи нов представител.

С решението се прекратяват пълномощията на Атанас Папаризов като представител на Република България при Световната търговска организация, считано от 1 април 2022 г. поради изтичане на мандата му по Закона за дипломатическата служба. На негово място ще бъде назначена Цветелина Димитрова за представител на Република България при СТО със седалище Женева, считано от същата дата.

Цветелина Димитрова има над 24 години професионален опит, дългогодишен служител е в икономическото министерство, с мандат в Постоянното представителство на СТО в периода 2012 г. – 2018 година.

Всеки член на Световната търговска организация има право да учреди постоянно представителство със седалище в Женева. По силата на това споразумение на постоянните представителства на страните при СТО се предоставят привилегии и имунитети в съответствие с международното публично право по аналогия на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 година.

За осигуряване на дейността, свързана с изпълнението на правата и задълженията на Република България като член на СТО, от 1996 г. е учредено Постоянно представителство на нашата страна в Женева.

Атанас Папаризов (1951) е бивш народен представител и евродепутат от листата на БСП, министър на външноикономическите връзки на България в правителствата на Андрей Луканов и Димитър Попов. В правителството на Жан Виденов е министър на търговията и на външно-икономическото сътрудничество.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст