Шефът на НСО ген. Емил Тонев няма намерение да подава оставка

Ген. Емил Тонев

Правителството ще поиска от президента да освободи от поста му началника на Националната служба за охрана генерал Емил Тонев. Мотивът е, че видеозаписи от входовете на Министерския съвет са предадени на прокуратурата без знанието на премиера, обяви говорителят на кабинета Лена Бориславова:

"А именно на основание тежко нарушение и системно неизпълнение на служебните задължения, както и извършване на действия, които накърняват престижа на Националната служба за охрана. Премиерът не е бил уведомен. Ние разбираме за това предаване от медиите седмица, след като искането за предоставяне на тези материали е отправено и е резюлирано като спешно от господин Тонев да бъде извършено това предаване на Софийската градска прокуратура", обясни Бориславова.

От прессекретариата на държавния глава заявиха, че президентът Румен Радев ще обяви решението си дали да отстрани началника на Националната служба за охрана, след като се запознае с мотивите, с които правителството иска от него такава стъпка. 

Междувременно ген. Емил Тонев потвърди, че няма намерение да подава оставка и обясни, че началникът на НСО е длъжен по закон да предостави на прокуратурата материалите, които е изискала.

Началникът на Националната служба за охрана по закон е длъжен да отговори на прокуратурата и да ѝ предостави материалите, които е изискала писмено. Това обясни шефът на НСО ген. Емил Тонев пред БТВ, след като по-рано днес говорителят на кабинета Лена Бориславова обяви, че ще бъде поискана оставката му.

Повод за скандала стана информацията, че прокуратурата е изискала записите от камерите в Министерския съвет, като според управляващите така може да се компрометира анонимността на подателите на първите сигнали към Европейската прокуратура, която прие Министерския съвет за своя контактна точка.

Бориславова коментира и друг случай с предоставяне на записи от камерите на МС – за побоя над граждани по време на антиправителствените протести от 2020 г., когато НСО се забави с предоставянето на записа. Тонев посочи, че по това време не е бил началник на службата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст