ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

 “Възраждане” поиска закриването на Комисията по дискриминация

Парламент Анна Джумалиева

Парламентът одобри годишния доклад за работата на Комисията за защита от дискриминация със 149 гласа „за“ , 11 – „против“ и трима въздържали се.

По време на дебата се чуха крайни мнения за това Комисията да бъде закрита.

Според депутатите от партия "Възраждане", Комисията е избягала от своята същностна роля и е засилила влиянието и присъствието си като политизиран орган. Костадин Костадинов припомни, че тя е създадена преди около 20 години по директива на Европейската комисия.

"Едни хорица, наредили се по стълбицата, получаващи пари. Пари, които идват от чужбина, за да осмислят съществуването им, за да може в един определен момент те да бъдат активирани, защото това са спящи клетки за влияние. В момента, в който някой реши, натиска копченцето на тези хора, които получават финансирането си от Брюксел или Вашингтон, и те започват да вдигат олелия до небето как в България има дискриминация и тя е расова", обяви лидерът на "Възраждане".

Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната" репликира, като каза, че в нашата страна има дискриминация по всички направления. Той обаче призна, че Комисията е политизирана и не върши своята дейност.

"За съжаление, повечето регулатори, завещани от ГЕРБ, са в същото положение, но това не значи, че ние трябва да ги закрием всичките, само защото нямат експертно и професионално управление", посочи той.

"Да се прочете докладът и да не се използва един регулатор, една комисия за някакви политически дивиденти", призова Филип Попов от БСП. 

Председателят на Комисията Анна Джумалиева подчерта, че и в момента има бежанци, на които трябва да се окаже не само съпричастност, но и обезпечаване на правата на територията на нашата държава.

"Ние покриваме разходите на гражданите, които участват в нашите производства, защото ние имаме и социална насоченост. Има много хора, много граждани, които имат нарушени права, дискриминирани са, но нямат пари да си платят разноските и да пропътуват разстоянието до седалището на Комисията", обясни тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст