ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Макрон и Льо Пен отиват на втори тур, Макрон води с малко

президентски избори франция

Френския президент Еманюел Макрон и претендентката за поста Марин Льо Пен отиват на балотаж, след като заеха съответно първото и второто място в днешния първи тур от президентските избори.

Прогнозните резултати показват преднина за Макрон на първия тур от между 28 и 29 процента пред Льо Пен, която се очаква да получи между 23 и 24 на сто от гласовете.

Малко не достигна на крайнолевия кандидат Жан-Люк Меланшон, за да се класира на балотажа, и той остана трети с около 21 процента от гласовете.

Това означава, че Франция ще се готви за повторение на изборите през 2017 г., но няма гаранции, че изходът ще е в полза на Макрон, както стана тогава тогава.

Макрон и Льо Пен със своето яростно политическо съперничество и коренно различни виждания за бъдещето на Франция успяха да надделеят над останалите кандидати на пренаселения с 12 претенденти първи тур.

Резултатите от изборите във Франция имат важно международно значение. Макрон е категоричен привърженик на санкциите на ЕС срещу Русия, а Льо Пен изрази публично притесненията си от последствията от тях за жизнения стандарт на французите. Макрон е и категоричен привърженик на НАТО.

Крайнолевият Жан-Люк Меланшон призова привържениците си да не гласуват за Марин Льо Пен на втория тур на изборите на 24 април. "Знаем за кого никога няма да гласуваме, не трябва да подкрепяте Льо Пен на втория тур", каза той в речта пред привържениците си. Меланшон добави, че той и привържениците му ще продължат борбата и че Франция е в отчайващо състояние.

И останалите основни кандидати за президент без крайнодесния Ерик Земур призоваха да се гласува против другия Льо Пен на втория тур.

Кандидатът за президент на френските консерватори Валери Пекрес обяви, че ще гласува за действащия президент Еманюел Макрон на втория тур. Тя заяви, че френската крайна десница никога не е била толкова близо до властта.

Кандидатът на френската левица Ан Идалго също подкрепи Макрон за балотажа.

Кандидатът на Зелените Яник Жадо обяви, че ще призове избирателите си да попречат на крайната десница да дойде на власт и че подкрепя кандидатурата на действащия президент.

Другият крайнодесен кандидат за президент Ерик Земур обаче подкрепи Марин Льо Пен за балотажа. Пред привърженици бившият журналист Земур заяви, след като не успя да отиде на втория тур, че има различия с Льо Пен, но добави: "Нямам никакво съмнение кой е противникът. Затова призовавам привържениците си да гласуват за Марин Льо Пен".

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст