ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Руският патриарх призова за сплотяване около властта

Патриарх Кирил

Предстоятелят на Руската православна църква (РПЦ) призова днес руснаците да се сплотят около властта на фона на продължаващата военна инвазия на Русия в Украйна, предаде Ройтерс.

Патриарх Кирил и по-рано е правил изказвания, защитаващи действията на Русия в Украйна. Той вижда в руската "специална военна операция" защитен вал срещу западната либерална култура, която смята за упадъчна, отбелязва Ройтерс.

"Нека Господ ни помогне да се сплотим по време на трудните времена за нашето Отечество, включително около властите", каза 75-годишният предстоятел на РПЦ на църковна служба в Москва.

"Нека властите да бъдат изпълнени с отговорност пред своя народ, със смирение и готовност да му служат, дори ако това им струва живота", допълни руският патриарх, който е близък съюзник на президента Владимир Путин.

Подкрепата на Кирил за руската инвазия в Украйна, в която загинаха хиляди украински цивилни и военни и от двете страни в конфликта, разгневи някои представители на РПЦ както в Русия, така и и чужбина, отбелязва Ройтерс.

Днес Кирил заяви, че щом населението се обедини около властите, "ще има истинска солидарност и способност да се отблъснат както външните, така и вътрешните врагове".

Русия изпрати десетки хиляди войници в Украйна на 24 февруари и нарече това "специална военна операция" за "демилитаризация" и "денацификация" на съседната страна. Украинските въоръжени сили оказват ожесточена съпротива, а Западът наложи сурови санкции на Русия в опит да я накара да изтегли войските си от Украйна.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст