ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БСП няма да подкрепи Каримански за шеф на БНБ

проф. Румен Гечев

БСП няма да подкрепи кандидата на "Има такъв народ" Любомир Каримански за управител на БНБ. Това обяви пред NOVA депутатът от левицата Румен Гечев. Социалистът коментира темата след като двете кандидатури – тази на Каримански и тази на председателя на ПГ на ПП Андрей Гюров, станаха причина за напрежение в управляващата коалиция, част от която е и БСП. В неделя Гюров се оттегли от надпреварата и Каримански остана единственият кандидат.

"При създалата се ситуация от неделя, почти съм сигурен, че няма да подкрепим и втория кандидат за поста за шеф на БНБ. Не искаме да взимаме страна и да се противопоставяме на нашите партньори в коалицията. БСП е партия, която внася спокойствие. Нямаме желание да задълбочаваме раздора и да подкрепяме другата  кандидатура", каза Гечев.

"Ние сме по-малкият партньор в коалицията и подходихме справедливо и спокойно и изчакахме да видим какво ще предложат нашите партньори”, посочи депутатът от БСП в отговор на въпроса защо той не се е кандидатирал за шеф на БНБ. Социалистът подчерта, че ако не се избере нов управител на финансовата институция, начело ще остане Димитър Радев който заема поста и в момента. "А да му бъде предложен още един мандат – всичко е възможно. Може да има и нови предложения", допълни той.

Същевременно от думите на левия депутат стана ясно, че гласуването на военната помощ за Украйна ще бъде повод за ново разделение сред коалиционните партньори, дори – заплаха за правителството. "Има всякакви предизвикателства и кризи, през които трябва да преведем страната, и коалицията трябва да бъде стабилна. Не можем да си позволим да внасяме допълнителен шум", каза Гечев.

По думите му дори и Народното събрание да гласува военна помощ за Украйна, лидерът на БСП, вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова няма да подпише за износа на оръжие, ще подаде оставка и БСП ще излезе от управлението, тоест ще се отиде на нови избори. "Ако парламентът вземе такова неразумно решение, ние няма да участваме и ще излезем от коалицията", категоричен беше той. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст